IO és Wi-Fi érzékelők csatlakoztatása energiahálózatokhoz
Az energiaszektor digitalizálása elkerülhetetlen a fenntartható energiaellátás jövőbeli kihívásainak leküzdéséhez.
 
A HMS Networks kibővítette Ixxat SG-gateway sorozatát az energetikai alkatrészek hálózatba kapcsolására. Két új multi-IO változat teszi lehetővé a hagyományos IO-érzékelők, valamint a Wi-Fi hálózatokban lévő érzékelők vagy eszközök az energiaellátó rendszerekkel történő összekapcsolását az IEC 61850 és az IEC 60870 szabványok használatával. A felhasználók közvetlen és zökkenőmentes hozzáférést kapnak a vezérlőteremből származó szenzoradatokhoz, valamint IoT képességeket is birtokolhatnak felügyeleti, karbantartási és előrejelzési célokhoz.
 
Az energiaszektor digitalizálása elkerülhetetlen a fenntartható energiaellátás jövőbeli kihívásainak leküzdéséhez. Az Ixxat SG-átjárókkal az eszközgyártók, a rendszerintegrátorok, az energiaszolgáltatók és a hálózatüzemeltetők azonnali állapotinformációkat kapnak az vezérlőteremben a különböző forrásokból származó üzemi adatok közvetlen elérése révén. Ez lehetővé teszi a rendszer hatékony működését, a hálózati zavarokra való gyors reagálást, valamint az eszközök és rendszerek távfelügyeletét és karbantartását. A kompakt Ixxat SG-átjárók különösen alkalmasak utólagos felszerelésre és az alállomások digitalizálására. Az átjárókat az energiaautomatizálás számos területén alkalmazzák, pl. erőműveknél és a nagy energiafogyasztóknál.
 
Átfogó megoldás az összes szükséges csatlakozással
 
A támogatott interfészek és protokollok széles skálájának köszönhetően az Ixxat SG-gateway-ek feleslegessé teszik különálló átjárók, például terepi busz-átjárók, érzékelő-átjárók, IoT-átjárók és tűzfalak telepítésének szükségességét. Az IEC 61850, az IEC 60870, az EtherNet/IP, a PROFINET, az MQTT és a 4G meglévő támogatásához hozzáadva a két új SG-átjáró Multi-IO és Wi-Fi képességekkel is rendelkezik (WLAN az IEEE 802.11 a/b/g/n szerint). Ezzel a hagyományos, valamint a vezeték nélküli érzékelők egyszerűen kapcsolhatók össze a vezérlő helyiségekkel és a felhőrendszerekkel.
 
 
Az RS232/485 és az Ethernet mellett nyolc digitális bemenet/kimenet (24 V DC) és nyolc analóg bemenet (0-20 mA vagy 0-10 V) áll rendelkezésre az érzékelők közvetlen csatlakoztatásához. Mindez szoftveresen kapcsolható. Példaként említhető a nagyfeszültségű vezetékek hőmérséklet-monitorozása Wi-Fi-n keresztül a Modbus TCP segítségével, a hűtőfolyadékok nyomásának és sűrűségének mérése a Modbus RTU révén, valamint az épületek szobahőmérsékletének vagy páratartalmának mérése analóg vagy digitális IO segítségével.
 
Hatékony és biztonságos hozzáférés minden adathoz
 
Az érzékelőkből, terepi buszokból és energiaprotokollokból származó adatokat az SG-gateway elérhetővé teszi a vezérlőtermi alkalmazásokban, az SCADA-ban, és integrálhatók a felhasználó választott felhőrendszerébe is. Célzott rendszerben és protokollban történő közvetlen felhasználáshoz az adatokat az SG-gateway előre feldolgozhatja az integrált WEBPLC segítségével. Az adatbiztonságot helyi tűzfal, hozzáférés-kezelés és titkosított adatátvitel biztosítja. A használt protokolltól függően ez akár az openVPN, akár a TLS 1.3 segítségével történhet.
Újrahasznosított fékezési energia
Az észt Skeleton Technologies és a lengyel villamosenergia-elosztó közműcégeknek elektromos eszközöket gyártó ZPUE a jövőben közösen kínálnak energiatárolási megoldásokat a lengyel piacon.
Biztonságos felhőalapú adatmegosztás
Az Európai Unió adatvédelmi irányelveivel összhangban létrehozott, biztonságos és átlátható adatmegosztást lehetővé tevő digitális ökoszisztémához, a Gaia-X-hez a SZTAKI révén Magyarország is csatlakozott április végén.
Hidrogén alapú technológia, akkumulátor gyártás, robotizáció
Főleg ezek a témák álltak a pénteken véget ért 15. Mach-Tech, 9. Ipar Napjai és a 10. Automotive Hungary kiállítások középpontjában. A Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 15 ország több mint 400 kiállítója mutatta be termékeit és fejlesztéseit a csaknem 15 ezer szakmai látogatónak.
Új trendek a gyártás- és folyamatautomatizálásban
Nyílt, egyszerű és rugalmas rendszerek támogatják a testreszabott automatizálási megoldások tervezését és kivitelezését a jövő gyárában. Minderről személyesen is meggyőződhettek azok a szakemberek, akik az Ipar Napjai szakkiállításon felkeresték a Bosch Rexroth standját.
Az ember-robot együttműködés új korszaka: az első pneumatikus cobot
Mi lenne, ha létezne egy olyan robot, amely könnyen kezelhető, nem igényel biztonsági kerítést, ráadásul vonzó árú? Ez egy teljesen új korszak kezdetét jelentené az ember-robot együttműködésben. Ez az új korszak most felvirradt – a Festo első pneumatikus robotjával.