Intelligens automatizálás PC-alapú vezérléssel
Az idei SPS IPC Drives szakkiállítás az intelligens automatizálási megoldásokra fókuszált, felvonultatva a jelenleg elérhető technológiák teljes választékát és előrevetítve az ipari digitalizáció jövőképét.

 

A Beckhoff a digitalizáció és a hálózatba kapcsolt termelés minden szempontját figyelembe véve készült a kiállításra. Több mint 1800 négyzetméteres standján a PC- és EtherCAT-alapú automatizálási megoldások teljes kínálatán túlmenően az IoT és az adatelemzés is terítékre került. Az eseményen bemutatott újdonságok közé tartozik a hat szabadságfokú, lebegő mozgatóegységekkel ellátott XPlanar síkmotor-rendszer, az EtherCAT-technológiát új sebességszintre emelő EtherCAT G rendszerkiegészítés, a 4 000 MHz-es processzorral és beépített többfunkciós be/ki menetekkel rendelkező CX7000 beágyazott PC, az áramköri és tervezési költségek mérséklését elősegítő új generációs TwinSAFE biztonsági vezérlők, valamint az ELM314x sorozatú, 1 kHz mintavételezési sebességgel rendelkező új EtherCAT mérőmodulok.

XPlanar: légiesen könnyed mozgatás

Az XPlanar rendszer egy síkmotor-rendszer hat szabadságfokú, lebegő mozgatóegységekkel, amely a géptervezés új távlatait nyitja meg. A rendszer tetszőleges elrendezésű lapok fölött szabadon lebegő, több dimenzióban mozgatható sík mozgatóegységekből épül fel, amelyek rendkívül rugalmas, pontos és dinamikus pozicionálást tesznek lehetővé. Ez rendkívüli mértékben rugalmas és egyszerű gép-, illetve üzemtervezést eredményez. A mozgatóegységek irányban rántás- és érintésmentesen pozicionálhatók akár 4 m/s sebességgel és 2 g gyorsulással, 50 mikrométeres megismételhetőség mellett, mégpedig zaj és súrlódás nélkül.

 

AZ XPlanar rendszerben szabadon mozgatható, sík továbbítóegységek lebegnek tetszőleges elrendezésű lapok fölött

 

A síkmotor-rendszer elrendezése rendkívüli mértékben variálható az egyedi igényeknek megfelelően, segítségével jelentősen leegyszerűsíthető a gépek és üzemek tervezése. A példátlan rugalmassággal pozicionálható mozgatóegységek és a rendkívüli mértékben fokozható dinamika lehetővé teszi például termékpályák nagyon egyszerű és egyedi felosztását, kiváltva a korábban használt robotokat vagy az egyéb, rugalmatlan mechanikai eszközöket. Az érintésmentes mozgatóegység mellett nincs kopás, károsanyag-kibocsátás, valamint segítségükkel elkerülhető a szennyeződések továbbvitele.

Az XPlanar rendszer alapját a tetszőleges geometriába rendezhető, és ezért pontosan egy adott alkalmazás igényeihez szabható 240 × 240 mm méretű síklapok képezik. Ezekbe van beépítve a teljes elektronika, valamint az EtherCAT G adatátvitelt támogató elektronika. A lapok fölött tetszőleges számú sík mozgatóegység lebeghet, amit beépített állandó mágnesek tesznek lehetővé. A mozgatóegységek nemcsak vízszintes, hanem függőleges helyzetben is használhatók, sőt, fejjel lefelé is.

EtherCAT G: 1 Gb/s az új sebességszint

Az EtherCAT-technológiát új sebességszintre emelő EtherCAT G rendszerkiegészítés Gigabit Ethernet sebességet biztosít nagy adatmennyiséggel dolgozó alkalmazásokhoz. Ez a legújabb bővítés kompatibilis a világszerte használt 100 Mbit/s sebességű EtherCAT-technológiával, és ugyanazt a megszokott egyszerű kezelhetőséget nyújtja. Ezenfelül az új, EtherCAT G rendszerű ágvezérlő lehetővé teszi párhuzamos hálózatszegmensek hatékony üzemeltetését is.

 

Az EtherCAT G új sebességszintre emeli az EtherCAT technológiát, kompatibilis az általános EtherCAT átvitellel és megőrzi annak egyszerűségét

 

Az EtherCAT G működése a szabványos, 1 Gbit/s sebességű Ethernet-átvitelen alapul, a technológiai tanulmányként bemutatott EtherCAT G10 változata pedig 10 Gbit/s adatátvitelt tesz lehetővé. A szabványos 100 Mbit/s-ot lényegesen meghaladó átviteli sebesség jelentősen megnöveli az EtherCAT által biztosított adatátvitelt. Az eszközök okozta késleltetés és az újonnan bevezetett ágvezérlési koncepció együttes hatásaként az EtherCAT G az adott alkalmazástól függően 2–7-szer nagyobb feldolgozási sebességet biztosít.

Hans Beckhoff, a vállalat ügyvezető igazgatója nyilatkozata szerint: „Az EtherCAT G és G10 új sebességrekordot állított be, aminek révén ügyfeleink a világ legjobb magas teljesítményszintű gépeit építhetik meg! Az EtherCAT G és G10 nem a rendkívül sikeres 100 Mbit/s sebességen alapuló EtherCAT-szabvány kiváltását jelenti, hanem az új teljesítményszintek meglévő rendszerbe történő bővítésére szolgálnak.”

CX7000 beágyazott PC

A CX7000 típusú beágyazott PC a kompakt vezérlők világába is behozza a TwinCAT 3 szoftverkörnyezet által nyújtott kényelmi funkciókat és hatékonyságot, tovább fokozva a Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikájának skálázhatóságát, széles választékot kínálva a kis méretű PLC-k képességeitől a sokmagos ipari PC-kig terjedően. A korszerű 400 MHz-es processzorral és beépített, konfigurálható be/ki menetekkel rendelkező beágyazott PC-t optimális ár/érték arány jellemzi.

 

A CX7000 típusú beágyazott PC kiváló számítási teljesítményű, költséghatékony, TwinCAT 3 szoftvert futtató kompakt vezérlő, amely igény szerint bővíthető buszterminálokkal vagy EtherCAT-terminálokkal

 

Az ARM Cortex-M7 processzorral (32 bit, 400 MHz) rendelkező, CX7000 típusú beágyazott PC a költséghatékony, kis méretű vezérlők kategóriájában nagy számítási teljesítményt nyújt. Ezzel együtt a gépen kihasználható a TwinCAT 3 szoftvergeneráció összes előnye. Rendkívül kompakt, mindössze 49 × 100 × 72 mm-es méretével kiválóan alkalmas minimális helyigényű, ugyanakkor rugalmasan skálázható PC-alapú vezérlések megvalósítására.

Moduláris, skálázható és elosztott architektúrájú biztonsági rendszerek

A Beckhoff új generációs biztonsági vezérlőinek kifejlesztése során különös hangsúlyt fektettek a moduláris képességekre és a skálázhatóságra, így segítségükkel optimálisan teljesíthetők a különféle kialakítású gépek egyedi biztonsági követelményei. Egy teljes biztonsági rendszer intelligenciáját több TwinSAFE Logic be/ki meneti modul között szétosztva rugalmasan valósíthatók meg az egyre inkább moduláris kialakítású architektúrák, melyek minden eddiginél hatékonyabban illeszthetők hozzá egy adott rendszerkövetelményhez.

Bővült az EtherCAT mérőmodulok választéka

Az új, ELM314x sorozatú, gazdaságos EtherCAT mérőmodulok a már bevált, ELM3x0x termékcsaládot egészítik ki, költséghatékony, 1 kHz mintavételi sebességű egységekkel. Segítségükkel egyszerűbben aknázhatók ki rendszerszinten a precíziós méréstechnika lehetőségei, jelentős optimalizálási és hatékonyságfokozási potenciált nyújtva mind a gyártógépek, mind a tesztelési összeállítások vonatkozásában.

 

Az ELM314x sorozatú, költséghatékony, 1 kHz mintavételi sebességű modulokkal tágítható a kifinomult mérési alkalmazások köre

 

Az új, ELM314x sorozatú mérőmodulok 2, 4, 6 és 8 csatornás változatban érhetőek el. Rendkívül precíz, 100 ppm pontosságú értékeket szolgáltatnak, igen széles, 10 °C-tól 40 °C-ig terjedő hőmérséklet-tartományban. Az egységek minden csatornája külön-külön áram- vagy feszültségmérésre kapcsolható, a mintavételi sebességük pedig 1 kHz-ig növelhető. Az analóg feszültségmérési tartomány ±1,25 V és ±10 V közötti, illetve 0 és 10 V közötti lehet, az áramhatár pedig ±20 mA vagy 0/4 mA és 20 mA közöttire állítható be.

A gazdaságos egységekkel jelentősen mérsékelhetők a csatornánkénti költségek, ugyanakkor az ELM3x0x eszközcsaláddal megegyezően sokrétű funkciókat nyújtanak ezek a modulok. Ilyen többek között a szabadon beállítható, kétfokozatú szűrés, a túlmintavételezés, az elosztott órajelek, a valódi hatásos érték (RMS) mérés, valamint a méréshatár-beállítás. Az ELM3x0x család esetében megszokott, hosszú ideig történő felügyelet nélküli üzemelést támogató, mélyreható diagnosztikai funkciókat is beépítették az új modulokba.

Jövőre ismét Electrosub
Az elektronikai iparra fókuszáló üzleti és szakmai fórum már első megrendezésekor bebizonyította létjogosultságát.
Ostrom alatt a vállalati informatika
Valóságos rémálomba csöppentek a vállalati informatikusok az elmúlt hónapokban: a koronavírussal érkező krízishelyzetben az üzletmenet folytonosság és a kiberbiztonság is forró téma lett szinte minden iparágban, a sürgető elvárásoknak pedig szinte lehetetlen megfelelni.
Végzetes lehet az újabb satufék
Villámgyorsan bénította meg a világgazdaságot a koronavírus tavaszi robbanása, a krízis egész szektorokat küldött kényszerpihenőre pillanatok alatt. A sokkhatás nagy tanulsága az volt, hogy bármit is hozzon az őszi-téli időszak, egy újabb leállás vállalkozások milliót teheti tönkre világszerte.
Automatizált sonkagyártás
A tiroli Haimingben található csúcstechnológiájú üzemből évente 5 000 tonna hústermék kerül ki. A Copa-Data Ezüst Partnerének számító ematric gmbh által bevezetett, a zenon szoftverplatformra épülő általános gyárautomatizálási megoldás lehetővé teszi a tradicionális finomságok rendkívül hatékony előállítását.
Digitális tanácsadó gépgyártóknak
Mesterséges intelligenciával és fejlett analitikával, felhőalapú megoldásokkal és automatizálással az ipar szereplői transzparenssé tehetik teljes értékláncukat, így a piac minden hirtelen változására, nemcsak a kihívásokra, hanem a feltáruló üzleti lehetőségekre is azonnal reagálni tudnak.