Időzített bomba a kocsiban: az EGR-szelep
Minden autóban, a tervezési sajátosságok miatt bármelyik pillanatban megadhatja magát a rendszer, ha nincs megfelelően tisztítva.

 

Az EGR-szelep mostoha környezetben dolgozik, folyamatosan telítődik, ezáltal elkerülhetetlen, hogy teljesen bekormolódjon és így a jármű károsanyag-kibocsátása is jelentősen megnövekszik. A rendszer tisztítása időigényes, bonyolult és drága volt mostanáig, viszont hazánkban egy elismert és közkedvelt innovációnak köszönhetően viszont már kiszerelés nélkül, mindössze 1-2 óra alatt megvalósul az EGR tisztítás, aminek az eredménye már a hazaúton érzékelhetővé válik. Az EGR rendszer a kipufogógázt vezeti vissza a szívórendszerbe, amit aztán a motor újra fel tud használni.

Ennek következtében csökken az égési hőmérséklet, ezért csökken a káros nitrogén-oxid kibocsátás, és ezáltal az autó teljesíteni fogja a modern környezetvédelmi normákat.Az EGR-szelep hálátlan környezetben dolgozik, hiszen magas hőmérsékletű kipufogógázokat kezel, illetve sok más szennyeződés kapcsolódik hozzá, mint például a korom, a kartergáz és az olajpára. Ezek keverékéből adódhat az, hogy felhalmozódnak a káros anyagok a rendszerben, a szelepen, majd elkezdik szűkíteni a keresztmetszetet és idővel a szelep eltömődik vagy akár beszorulhat.

 

(Fotók: TerraClean Group)

Nyolcas-Kállai Norbert mérnök, a TerraClean szakértője azt mondta, ez egy állandó jelenség, a mérnökök az autók tervezésénél nem vették figyelembe, mit lehetne ezzel kezdeni. Így az EGR- szelepek esetében jellemzően csak akkor kapunk észbe, ha a műszerfalon kivillan a hibajelzés, majd a szervizben derül ki a konkrét probléma.

Nyílt és zárt állásban is beszorulhat

A dízelautók a működési elv miatt jobban kitettek az EGR-szelep okozta gondoknak, hiszen sokkal több koromszennyeződést termelnek, de a tévhittel ellentétben a benzinesnél is ugyanúgy fennáll a rendszer leállásának veszélye, hiszen az égéssel szintén keletkezik melléktermék.

„Ha az EGR-szelep tönkremegy, annak több fázisa van és mindig motor hibakód jelzi. Ha zárt állásban szorul be, akkor a károsanyag-kibocsátás megnő, a kipufogógáz hasznosítása teljes egészében elmarad. Nyitott állásban sem jobb a helyzet, ugyanúgy problémát fog okozni és kirívó esetben akár teljesen megfojthatja a motort" – magyarázta a szakértő.

Nyolcas-Kállai Norbert arról is beszélt, akár használhatatlanná is válhat a kocsi, ha nincs megfelelően kezelve a rendszer. Azt nehéz megmondani, hogy mekkora lesz a környezeti terhelés a rosszul működő EGR-szelep miatt, de nyitott és zárt állásban sem nevezhető ideálisnak. A következő műszaki vizsga alkalmával pedig sikertelen vizsgára számíthatunk.

Kiszerelés nélkül is javítható

Ha eltömődött az EGR szelep, nem ajánlott csak önmagában cserélni, mert a rendszer egyéb elemein keletkezett lerakódások ismét nagy eséllyel okoznak problémát ennél az alkatrésznél a csere után is. Javításának egyik hagyományos módja a fizikai eltávolítás. Ilyenkor csak a szelepet koromoldóval kezelik majd visszahelyezik, ha szerencsénk van a rendszert is. Emellett a másik felkapott módszer az, amikor különböző webáruházból rendelt adalékokat fújnak az érintett részre, de ez hosszútávon nagyon alacsony hatékonyságú.

TerraClean innovatív megoldásával kiszerelés nélkül is megvalósítható az EGR rendszer tisztítása, ráadásul ez 1-2 óra alatt kivitelezhető. A különleges EGR tisztító berendezéssel garantáltan eltávolítják a rendszer elemein felgyülemlett korom lerakódásokat. A külföldön már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendő technológia előnyei közé tartozik még, hogy a tisztítószer speciális üzemanyag, azonnali eredményt lehet vele elérni, idő- és költséghatékony, valamint a kezelés végére garantáltan tiszta lesz az egész kipufogógáz visszavezető rendszer.

Adatvédelmi felmérés a GDPR hatálybalépése után
Három éve lépett hatályba az Európai Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR). A vállalkozások, tartva a kilátásba helyezett bírság extrém magas összegétől, nagy lendülettel igyekeztek megfelelni a szabályoknak.
Pneumatikus személyi edző
A fiatal ddrobotec by Dynamic Devices egészségügyi technológiai cég dinamikus eszközökkel mutatja be, hogyan kombinálhatók a robotika, a mesterséges intelligencia és a kognitív tudományok technológiái a sport és a sporttudomány bevett tesztelési és edzési módszereivel.
Electrosub Konferencia és Kiállítás, fizikai, offline rendezésben
Az Electrosub Konferencia és Kiállítás, szeptember 28-30. között ez eredeti terveknek megfelelően élő, offline rendezésben várja kiállítóit és látogatóit a Lurdy ház rendezvényközpontjában.
Hazai stratégiai iparágakat lefedő innovációs modell született
A Műegyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központban (BME FIEK) eddig nyolc új kifejlesztett technológia, három új termék, két új szolgáltatás, valamint az öt új prototípus mellett tizenöt, a projekthez kötődő benyújtott szabadalom született.
Rekord összeget költenek a cégek informatikai beruházásokra
A történelem során 2021-ben először haladja meg a 4 ezer milliárd dollárt a nagyvállalatok IT működésre és fejlesztésre fordított kiadása. Négy olyan ország van csupán, ahol a nominális nemzeti össztermék meghaladja ezt az összeget: az USA, Kína, Japán és Németország.