Hatalmasat robbant az LTE-hálózatok forgalma
Az Oracle Communications LTE Diameter Signaling Index című legújabb jelentése az LTE-hálózatokon történő Diameter-alapú jeltovábbítás robbanásszerű növekedésének folytatódására hívja fel a figyelmet.

 

A Diameter protokoll használatával történő jeltovábbítás terjedését az okostelefonok széles körű elterjedése, valamint a dolgok internetének (IoT) növekvő népszerűsége táplálja. A jelentés szerint pedig a jövőben sem várható lassulás. 2021-re várhatóan másodpercenként 595 millióra emelkedik a Diameter-alapú üzenetek száma globálisan, ebből Kelet-Európa pedig 48 millió jelüzenetet tesz majd ki, ami közel a duplája a régió jelenlegi forgalmának. Az LTE-hálózatok forgalmát befolyásoló fontos tényezők közé tartozik továbbá az LTE-alapú műsorszórás, a VoLTE, valamint az összetettebb díjcsomagokhoz és alkalmazásokhoz kapcsolódó házirendkezeléshez szükséges jelátvitel.

Emellett a másodpercenkénti 9,4 millió üzenettel és 30%-os összetett éves növekedési ütemmel a hálózatra kapcsolt járművek hozzájárulása sem veszít a jelentőségéből. A Diameter-alapú jeltovábbítás növekedése várhatóan az 5G-hálózatok kiépülésével párhuzamosan is folytatódni fog. Noha nem a Diameter az 5G-hálózatok legfontosabb jeltovábbítási protokollja, azok fontos részét alkotja majd.

A Statista.com statisztikai és piackutató portál szerint például 2021-re az okostelefonok képviselik majd a vezeték nélküli kapcsolatok 76 százalékát. Mivel a fogyasztók „mindig élő” kapcsolatot igényelnek az egyre bonyolultabb, egyre nagyobb adatmennyiséget kezelő alkalmazások – például játékok és videókezelők – használatához, az LTE-hálózatok forgalma továbbra is gyors ütemben növekszik majd. A hagyományos mobiltelefonokon túlmutató eszközök – például a szabad parkolóhelyek számának, mezőgazdasági termények nedvességtartalmának, elkóborolt háziállatoknak, építkezésen dolgozó munkásoknak és még sok minden másnak a nyomon követésére használt IoT-érzékelők – szintén jelentős hatással lesznek a Diameter-alapú jeltovábbítás növekedésére.

„A Diameter-alapú jeltovábbítás még jó ideig lendületesen fog növekedni. A forgalmat elsősorban az okostelefonok generálják, azonban a hálózatra kapcsolt járművek, IoT-eszközök és hasonló alkalmazások szintén jelentős hatással lesznek a hálózati forgalom alakulására az elkövetkező években. A Diameter-alapú jelirányítók továbbra is létfontosságú hálózati elemek, amelyek segítségével az üzemeltetők gondoskodhatnak a hálózatuk határainak biztonságáról, és a jelforgalom hatékony irányításáról. A kommunikációs szolgáltatóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy honnan származik és hová irányul a forgalom, hogy elkerülhessék a hálózati szolgáltatás kimaradását okozó, ügyfélelégedettséget csökkentő, és növekvő ügyfélvesztéshez vezető forgalmi problémákat" – hívja fel a figyelmet Greg Collins, az Exact Ventures alapítója és vezető elemzője.

Új kiberbűnözői módszer van kibontakozóban
A koronavírus megjelenése óta egy olyan új kiberbűnözői módszer van kibontakozóban, amely a felhasználók járvánnyal kapcsolatos kíváncsiságára, félelmére épít - hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI).
Adaptív megmunkálás már 5 tengelyben is
Az NC vezérlésű szerszámgépek 1952-es megjelenése óta a gyártóeszközök hihetetlen fejlődésen mentek keresztül, de az alapvető elvárások ugyanazok maradtak, miszerint kerüljön a darab minél gyorsabban a szerszámgépre és készüljön el a megmunkálás mihamarabb.
Robotprogramozó tanfolyamok magánszemélyeknek is
Minősített képzési program keretében, az állami felnőttképzési programkövetelmény alapján szervezett robotkezelő és -programozó képzést indít a Robot-X a Manhattan Akadémiával együttműködve.
Az M2M adatforgalom növekedésének éve jön
2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint 10%-át teszik majd ki az 5G kapcsolatok, amelyek átlagos sebessége 575 Mbp/s lesz, vagyis 13-szor gyorsabb, mint egy átlagos mobil kapcsolat.
Egységes adatpiacot hozna létre az Európai Bizottság
Az Unió új digitális stratégiája szerint a könnyebben hozzáférhető adatok abban is segítenék a kontinens vállalatait, hogy felvegyék a versenyt amerikai és kínai riválisaikkal, például a mesterséges intelligencia terén.