Egy teljes nap az IoT-ről
A negyedik Com-Forth IoT Szakmai Napon a MOXA és az OPTO22 újdonságai kerültek középpontba, a cég szakértőinek előadásain és esettanulmányok bemutatásán keresztül.

 

Ahhoz, hogy évről évre újat mutasson egy konferencia, minden aktuális trenddel és újdonsággal meg kell ismerkednie a szervezőknek is. Az Ipar 4.0 és az ipari IoT hálózatok gyűrűjében a Com-Forth Kft. kiemelt figyelmet fordít a friss irányok megismerésére és bemutatására, illetve az alkalmazásukra is. A Szakmai Napot Bóna Péter, a Com-Foth Kft. ügyvezetője nyitotta meg, az LNS Research iparági helyzetet, nyitottságot és IoT rendszerek iránti elköteleződést vizsgáló tanulmányának ismertetésével.

Ki az, aki már csinálja az IoT-t?

A kérdésfelvetésre a sorokban ülő cégvezetők és szakemberek közül sokan magasba emelték a kezüket. Ám néhány éve, az eseménysorozat indulásakor még korántsem mutatkozott ekkora lelkesedés az új technológiák iránt. A kezdeti szkepticizmust felváltotta azonban a termelékenység fokozása melletti elkötelezettség és a modernizációs kényszer. Így egyre többen indulnak el az Ipar 4.0 által kijelölt úton.

Bóna Péter konferenciát indító előadásában azonban az ipari szereplők hajlandóságának ismertetése mellett az új termékekről és az új technológiai irányzatokról – mint a cloud és fog computing – is szólt pár szót. Ezek a témák a nap további előadásaiban, illetve a panelbeszélgetés során is újra előkerültek.

ioThinx – a moduláris adatgyűjtés új szintje

A következő előadás már a termékek gyakorlati alkalmazási lehetőségeire fókuszált és azonnal egy újdonságot helyezett a középpontba. Melegh György, presales & support mérnök a 2019 első negyedévében megjelenő, jelenleg tesztelésre kérhető ioThinx-et mutatta be. A moduláris, egyszerűen bővíthető adatgyűjtő rendszer segítségével a régebbi mérőeszközök rendszerbe integrálása könnyedén megoldható. Emellett a rendszer konfigurálása, valamint a modulok cseréje is rendkívül egyszerű. Mindezt pedig nemcsak elméletben, hanem néhány egyszerű alkalmazási példán keresztül is megismerhették a konferencia résztvevői.

 

 

Ezt követően az IoT gateway-eké lett a főszerep, amelyek a helyi számítási feladatok, az adatgyűjtés, illetve a lokális vezérlés lebonyolításáért felelnek az IoT rendszerekben. Az Edge to Cloud (helyi adatok felhőbe) megoldást a ThingsPro képviselte, amely nemcsak adatgyűjtési, hanem távoli eszközmenedzsment szolgáltatást is nyújt. Ezeket a termékeket szintén élő demó keretében ismerhették meg a résztvevők.

Mesterkulcs az Ipari IoT világában

A groov EPIC rendszere egy univerzális ipari kivitelű programozható vezérlő, amely több alrendszer kiváltására is alkalmas. A robusztus kialakításnak köszönhetően ipari környezetben is helytálló egység helyi adatgyűjtési megoldást kínál – ott helyezhető el, ahol az adatok keletkeznek. Az OPTO22 terméke kimondottan az Ipar 4.0 kihívásaira lett tervezve, hogy a felhasználóknak egy könnyen integrálható, hatékony eszközt nyújtson. Kis Gergely, üzletfejlesztési menedzser elmondta továbbá, hogy a groov EPIC vezérlők egyszerű konfigurációjához nincs szükség PC-re, a legtöbb beállítás az eszköz érintőképernyőjén keresztül is elvégezhető.

Hóringer Tamás, alkalmazásfejlesztő mérnök a gyakorlatban is betekintést engedett az EPIC vezérlő működésébe néhány egyszerű beállítási lehetőség és alkalmazási feladat segítségével. Az élő demó során a résztvevők láthatták, hogy milyen szoftverekkel dolgozhatnak, hogyan végezhetik el a legegyszerűbb konfigurációs beállításokat, illetve példákat láthattak a megfelelő képernyők összeállítására is.

„Olyan projektek ezek, amiket ma már IoT-nek hívunk, de 20 éve még nem ezt mondtuk rá.”

Sós András és Kovács Gergely alkalmazásfejlesztő mérnökök közös előadása a gyakorlatban is megvalósult IoT projektekre fókuszált. Néhány példán keresztül bemutatták a technológia széles körű felhasználási lehetőségeit, illetve olyan megoldásokat, amelyekből bármely felhasználók profitálhatnak. Így szó volt termelésirányítási rendszerekről, központi adatgyűjtésről, Andon és OEE kijelzőkről, fogyasztásmérésről és redundáns adatgyűjtésről is. Na meg persze egy elszalasztott lehetőségről…

 

Egy elszalasztott lehetőség
 
Sós András egy tárolószekrény fiókjainak nyitását, illetve zárását vezérlő rendszerről beszélt, amelyet a megrendelő szabványos eszközökkel kívánt létrehozni. A projekt ötlete pár éve vetődött fel, ám a hagyományos ipari megoldás még 3 éve is egy igen bonyolult rendszert eredményezett. Mert mi is a szokásos megoldás egy PLC és egy weboldal közti kommunikáció létrehozására?
 
Kezdődik a PLC-vel kommunikáló OPC és az azt lekérdező SCADA szerverrel, folytatva több további trükkel: a SCADA-t egy Historianon és SQL szerveren keresztül lekérdező webszerverrel. Mennyivel egyszerűbb lett volna az OPTO22 IoT-képes vezérlőjét használni, melynek a weboldal közvetlenül, egyetlen szerver közbeiktatása nélkül tud parancsot küldeni és állapotot lekérdezni.

A fog/edge/cloud computing helye és ideje az iparban

A panelbeszélgetés az adatgyűjtés szakértőit ültette egy asztalhoz. A beszélgetésben Tunkel Richárd, a REACH Solutions Kft. CTO-ja, Gulyás Máté, a Datapao Kft. ügyvezetője és Sós András, a Com-Forth Kft. alkalmazásfejlesztő mérnöke vett részt. A panelbeszélgetés során olyan kérdések merültek fel, amelyek megválaszolásával betekintést nyerhettek a résztvevők az edge, a fog és a cloud computing rétegeibe, a helyi adatgyűjtés és a távoli számítás létjogosultságába. Az elmondottak alapján értelmet nyertek az egyes szintek és világossá vált, hogy milyen esetekben célszerű az adatfeldolgozást szintezni.

Emellett szóba került a kiberbiztonság is, amellyel kapcsolatban a megkérdezettek mind egyetértettek abban, hogy önmagukban a biztonsági intézkedések nem érnek semmit, hangsúlyozták az egyéni felelősséget, illetve azt, hogy a levédett adatok jelentős része feltörhető. Tunkel Richárd kiemelte továbbá, hogy elsősorban az adatlopásra fordítandó energiák és az adat értékének aránya határozza meg a kísérletezési kedvet az adatok eltulajdonítására.

IoT mindenütt

A konferencia végén két vendégelőadó számolt be különleges projektjeiről, melyek az ipari témákhoz szokott fülek számára talán kicsit furcsán csenghettek. Hasznos Pál, a ProMech Kft. projektvezetője a Szegedi Dóm automatikarendszerének újratervezésén keresztül mutatott be egy egyszerű épületautomatizálási feladatot. Őt követően pedig Megyeri István, a Controll Ludovika Kft. ügyvezetője adott betekintést egy önkiszolgáló mosoda működésébe – persze nem a mosógépek, sokkal inkább a kiszolgáló automatika, valamint a felhő-alapú felügyeleti rendszer ismertetésén keresztül.

Az esemény zárásaként néhány szakmai kérdés hangzott el, illetve távozás előtt kialakult pár izgalmas beszélgetés a kiállított eszközök mellett. Az Ipari IoT rendszerek iránti érdeklődés fokozódását kiválóan szemléltette az, hogy idén még nagyobb létszámmal, teltház mellett zajlott a konferencia. A szervezők pedig bíznak benne, hogy jövőre is hasonlóan nagy érdeklődés mellett, akár még többen szentelnek majd egy teljes napot az Ipar 4.0-nak és az Ipari IoT technológiáknak.

Új kiberbűnözői módszer van kibontakozóban
A koronavírus megjelenése óta egy olyan új kiberbűnözői módszer van kibontakozóban, amely a felhasználók járvánnyal kapcsolatos kíváncsiságára, félelmére épít - hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI).
Adaptív megmunkálás már 5 tengelyben is
Az NC vezérlésű szerszámgépek 1952-es megjelenése óta a gyártóeszközök hihetetlen fejlődésen mentek keresztül, de az alapvető elvárások ugyanazok maradtak, miszerint kerüljön a darab minél gyorsabban a szerszámgépre és készüljön el a megmunkálás mihamarabb.
Robotprogramozó tanfolyamok magánszemélyeknek is
Minősített képzési program keretében, az állami felnőttképzési programkövetelmény alapján szervezett robotkezelő és -programozó képzést indít a Robot-X a Manhattan Akadémiával együttműködve.
Az M2M adatforgalom növekedésének éve jön
2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint 10%-át teszik majd ki az 5G kapcsolatok, amelyek átlagos sebessége 575 Mbp/s lesz, vagyis 13-szor gyorsabb, mint egy átlagos mobil kapcsolat.
Egységes adatpiacot hozna létre az Európai Bizottság
Az Unió új digitális stratégiája szerint a könnyebben hozzáférhető adatok abban is segítenék a kontinens vállalatait, hogy felvegyék a versenyt amerikai és kínai riválisaikkal, például a mesterséges intelligencia terén.