Digitalizáció igény szerint
A hazai cégek is folyamatosan keresik a technológiaváltás lehetőségeit, vagyis hogyan tudnának megfelelni a digitális gyártás kihívásainak - mondta Alcsuti Bálint a Komax Thonauer Kft. értékesítési vezetője.

 

Szinte naponta jelennek meg felmérések a hazai kkv-k digitális versenyképességének elmaradásáról, pedig a magyar cégvezetők ajtaján is dörömbölnek azok a technológiaimegoldás-szállítók, akik már jól bevált, kipróbált alkalmazásaikkal nemcsak a nagyvállalatoknak, hanem a hazai kkv-knak is kínálnak testreszabott, hatékony megoldást gyártási folyamataik digitalizálásához. Ezek egyike a már több mint 25 éve a hazai piacon is jelen lévő, a kábelfeldolgozás terén piacvezető Komax Thonauer Kft.

– Tapasztalataink szerint a magyar cégek is folyamatosan keresik a technológiaváltás lehetőségeit, vagyis hogyan tudnának megfelelni a digitális gyártás kihívásainak. Tisztában vannak a technológiai lehetőségekkel, a hatékonyságnövelés új eszközeivel, az adatgazdaság fontosságával, és nyitottak ezek alkalmazására. Ezt bizonyítja a folyamatosan növekvő kereslet az automatizált vezeték- és kábelfeldolgozó gépeink iránt. A Komax által kifejlesztett rendkívül rugalmas Zeta 630, 640 és Zeta 650 vezetékkonfekcionáló gépek lehetővé teszik az automatizált vagy szekvenciális gyártást, mellyel a kézi feldolgozáshoz képest akár 50 százalékkal csökkenthető az előállítási idő – hangsúlyozta Alcsuti Bálint értékesítési vezető.

 

 

Hozzátette: a legújabb generációs, teljesen automatikus vezeték- és kábelfeldolgozó gépek maximális rugalmasságot biztosítanak a gyártási alkalmazások széles körében. A Zeta 640 öt munkaállomás kialakítását és egyidejű használatát teszi lehetővé, amelyek a kis darabszámtól a tömeggyártásig számos új lehetőséget kínálnak a felhasználó számára. A nyolc megmunkáló modullal konfigurálható Zeta 650 minimálisra csökkenti az átállásokból és a gyártás megszakításából fakadó időveszteséget. Igény esetén mindkét gép öt további állomással bővíthető. Az új generációs Zeta gépek a legtöbb vezetékkonfekcionálási folyamatot kézi beavatkozás nélkül, automatizáltan végzik, beleértve a vezetékek hosszra vágását és csupaszítását, jelölését, valamint a vezetékvégek saruzását, érvéghüvelyezését és kompaktálását.

Új lehetőségek felé

– Egyik legfontosabb célunk, hogy a kábelfeldolgozó gépek piacán megszerzett pozíciónk további erősítése mellett az elosztószekrény-gyártók piacán is növeljük jelenlétünket – emelte ki Alcsuti Bálint.

– Szeretnénk ezen a téren is sokkal tudatosabb értékesítési stratégiát felépíteni. Ennek része, hogy feltérképezzük a hazai cégek ez irányú igényeit, felmérjük az együttműködés lehetőségeit, és bemutassuk, hogy milyen megoldásokat tudunk kínálni. Ezen megoldásaink kapcsán elsősorban az elosztószekrény-gyártással foglalkozó cégek jelentik célcsoportunkat – mondta Fekete Dávid, a Komax Thonauer Kft. termékmenedzsere.

Egy kapcsolószekrény gyártása során különböző vezetéktípusok, érvéghüvelyek és terminálok szükségesek. A Zeta 630/640/650 gépek az automata vezetékváltó segítségével 36 különböző vezetéktípust képesek egyidejűleg kezelni a 0,22–6 mm² keresztmetszeti tartományban. A vezetékek jelölése egy vagy kettő tintasugaras nyomtatóval végezhető, a jelölési színek kiválasztása a szigetelések színe alapján történik. A vezetékek igény szerint papír ragasztószalaggal összefogva, a kívánt sorrendbe rendezve kerülnek ki a gépből, például bekötési sorrendben. A szekrények vezetékelésének tervezéséhez és szereléséhez további támogatást adhat a Komax DLW (Digital Lean Wiring) szoftvere. A papírszalagos kötési eljárás minden vezetékköteg esetében szabadon definiálható a korábban említett DLW szoftver segítségével is.

Állandó minőség az automatizálásnak köszönhetően

Akár ERP-ből, akár tervezőszoftverből vagy egyéb adatforrásból származó adatok gyártási adattá formálva a Komax WPCS interfészen keresztül közvetlenül a gépre küldhetők. Ezenfelül a termelési adatok az automatából kinyerhetők, melyek egyéni preferencia szerint feldolgozhatók.

Az automatizált gyártás állandó és ellenőrzött minőséget garantál. A gépek felszerelhetők integrált krimpmagasság- és kihúzóerő-mérő eszközökkel, továbbá érzékelik és szelektálják a feldolgozás során fellépő esetleges selejt darabokat. Az elérhető modulok és opciók széles skálája lehetővé teszi a Zeta 630/640/650 gépek rugalmas konfigurálását, ezáltal a kapcsolószekrényekben szokványos vezetékvég-megmunkálások jelentős része lefedhető. A CM 1/5 GS modul akár öt különböző érvéghüvely feldolgozására is képes átállás nélkül, a C1370 modul pedig a terminálok préselését teszi lehetővé.

Az eltérő vezetékek, csatlakozók, illetve érvéghüvelyek különböző kombinációjának átállás nélküli feldolgozása révén az egyes vezetékek gyártási ideje jelentősen csökkent, a kézi megmunkálással összevetve a feldolgozási idő akár 50%-kal is rövidül. A tervezőszoftvertől (Komax DLW) a gyártásig tartó adatáramlás csökkenti a hibalehetőségeket és növeli a hatékonyságot. A folyamat végén a vezetékeket a megfelelő sorrendben, a kívánt jelöléssel ellátva kapjuk, megkönnyítve a további felhasználást.

Ősszel ismét Komax Thonauer Technológiai Napok

– Mindezekkel és még számos egyéb technológiai újdonsággal várjuk partnereinket a várhatóan október elején megrendezésre kerülő Komax Thonauer Technológiai Napokon. Vendégeink a Zeta 630 automatát is láthatják működés közben, valamint bemutatjuk, hogy a digitalizáció milyen lehetőségeket teremt a kapcsolószekrények tervezésében és gyártásában. Szeretettel várjuk partnereinket új telephelyünkön, mely a rendezvényünk során kerül ünnepélyes átadásra – mondta Alcsuti Bálint értékesítési vezető

Egyedülálló járműipari tudásbázis a Zala Zone
Rövidesen a befejező szakaszához érkezik a Zala Zone zalaegerszegi járműipari tesztpálya építése - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken, a pályán rendezett nemzetközi online konferencián.
Újra kell értékelni a globális beszállítói láncokat
Német közgazdászok a gazdaság fokozatos újraindítását részesítik előnyben a járványvédelmi korlátozások feloldásával, hangsúlyozzák azonban az ifo gazdaságkutató intézet felmérésében, hogy újra kell értékelni a globális beszállítói láncok szerepét.
A Brnói Vásárvállalat szeptembertől folytatja a megszakadt szezont
"Remélem, hogy az elkövetkező hónapokban a Cseh Köztársaságban és egész Európában rendeződik a helyzet, és augusztus végétől újraindíthatjuk a vásári szezont."- mondja Jiří Kuliš ügyvezető igazgató a Brnói Vásárvállalat jelenlegi helyzetéről.
E-Paper: a napfényben is optimálisan olvasható kijelző
A már-már valóban papírvastagságú E-Paper kijelzők a maguk magas felbontásukon és rugalmasan kialakítható szegmentált vagy grafikus kijelzésükön felül, tökéletesen láthatóak még a legerősebb közvetlen napfényben is.
Partnerkapcsolati központ mobil eszközökre
Az ABB Electrification új online platformot indított Connect Partner Hub néven, ahol ügyfelei közvetlen kapcsolatba léphetnek kulcsfontosságú szakemberekkel, például rendszer integrátorokkal, illetve közvetlenül hozzáférhetnek az ABB Ability digitális megoldásaihoz és szolgáltatásaihoz.