Digitális ikrek mesterséges intelligenciával
Kulcsszerepet töltenek be a digitális ikertestvérek számos IoT-alkalmazásban, de a koncepció még viszonylag új, a vállalatok gyakran félreértelmezik. A tévhitek eloszlatására Eric Prevost-t, az Oracle ipar 4.0-s megoldásainak globális menedzserét kértük.

 

A gyártás digitális átalakítását segítő megoldások közül az eszközök, folyamatok és rendszerek – sőt alkalmazottak – digitális ikertestvérét létrehozó, hardver- és szoftverelemekből felépülő digital twin technológiát a Gartner a 10 legfontosabb, stratégiai jelentőségű trend közé sorolja.

A digitális ikertestvér a dolgok internetén (Internet of Things, IoT) keresztül folyamatosan kapcsolatot tart fizikai párjával, amelynek mindenkori állapotáról adatokat gyűjt, és a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia (AI), valamint más analitikai megoldások által létrehozza annak élő szimulációját – ezzel segíti a hibamegelőző karbantartást, a teljesítmény optimalizálását, a használat tanulmányozását, az újabb modellek, verziók tervezését, tesztelését és gyártását, fejlesztését is.

Holisztikus megközelítésre bátorítja a működésüket digitalizáló gyártó vállalatokat a mesterséges intelligencia alkalmazásában Eric Prevost, az Oracle ipar 4.0-s megoldásainak globális menedzsere, aki a témában előadást tartott a gyártó magyarországi felhasználóit tömörítő szervezet, a HOUG idei konferenciáján, Siófokon.

– Átfogó digitális stratégiába szükséges illeszteni a mesterséges intelligencia bevezetését célzó fejlesztéseket is. De amilyen magától értődő az elv, a gyakorlati megvalósítás olyan nehéznek bizonyulhat, ha a gyártó vállalat elvész a részletekben, ezért nem látja a nagy képet, vagy éppen fordítva, miközben távlati célok foglalkoztatják, elvéti a hozzájuk vezető utat. Hogyan kerülhetik el az AI-bevezetés buktatóit a gyártó vállalatok?

– Három dologra feltétlenül figyelniük kell. Az AI-eszközöket az üzleti felhasználók egyrészt érjék el, és kezelhessék könnyen a napi munkájuk részeként, például az alkalmazásokba illesztve, hogy azokat széles körben, minél több, releváns adaton, intenzíven használhassák. Becslések szerint a mesterséges intelligencia a feladatok 80-90 százalékának elvégzését támogathatja, de ez csak akkor lehetséges, ha képességei valóban hozzáférhetők.

 

Eric Prevost, ipar 4.0-s megoldások globális menedzsere, Oracle

 

Másrészt a bevezetett AI-megoldás legyen méretezhető és újra felhasználható. Célszerű kicsiben, jól behatárolt projekttel, például egy szerszámgép hibamegelőző karbantartásával kezdeni a mesterséges intelligencia alkalmazását – de igazi értéket akkor ad a beruházás, ha ezt a gépet más gyártósorain, telephelyein is használja a vállalat, így a bevált megoldást ki tudja terjeszteni.

Harmadszor: a mesterséges intelligenciát érdemes a működés több szintjén is egyszerre bevetni, a gépek szintjén például automatizálásra éppúgy, mint a stratégiaalkotás szintjén a döntések támogatására. Más-más típusú AI-technológiák szükségesek ehhez, amelyeket kombinálni kell, hogy a vállalat minél nagyobb értéket kapjon tőlük – ez a holisztikus megközelítés lényege. A gyártósor várakozási idejében bekövetkező anomáliákat felismerő AI-eszköz például más lesz, mint a raktárkezelés és a beszállítás átalakítását támogató mesterséges intelligencia, de mindegyikük szerephez jut az összefüggések pontos feltárásában és az érintett területeken a megfelelő döntések meghozatalában.

– Milyen szempontok alapján választhatják ki a vállalatok a megfelelő AI-eszközöket a különböző feladatokra, és hogyan integrálhatják azokat a legjobban? Szállítóként az Oracle miként segít ebben?

– Hálózatba kapcsolt világunkban egyetlen szállító sem tud alkalmazásaival minden felhasználói igényre válaszolni, olyan platformot azonban adhat, amely megkönnyíti a dolgok internetére épülő alkalmazások elkészítését és működtetését. IoT-platformunk átfogó, robusztus és méretezhető architektúrát alkot, amelyen a vállalatok gyorsabban kifejleszthetik és bevezethetik alkalmazásaikat, menedzselhetik és elemezhetik a szenzorokról érkező, nagy adatmennyiséget, azt integrációra és automatizálásra használhatják a hálózat peremén, illetve döntéstámogatás céljából összekapcsolhatják üzleti alkalmazásaikkal, miközben gondoskodhatnak az adatok védelméről és a törvényi megfelelés követelményeinek teljesítéséről.

 

Villás emelőtargoncák és tehergépkocsik digitális ikertestvérei műszerfal nézetben

 

Beágyazott Java szoftvertechnológiánkkal a korlátozott hardvererőforrásokkal bíró okoseszközök könnyen összekapcsolhatók a nagy feldolgozási és tárkapacitást biztosító adatközpontokkal, amelyekhez teljes infrastruktúrát szállítunk hagyományos, hibrid és felhőszolgáltatási modellben. A valós idejű analitikát gépi memóriában futó adatbázissal, az automatizálást eseménykezelő megoldással támogatjuk, CRM, ERP, HR és más üzleti alkalmazásainkat AI-képességekkel ruházzuk fel, amelyeket a vállalatok minden iparágban jól használhatnak.

Iparágspecifikus IoT-alkalmazásokba partnerekkel működve építünk be mesterséges intelligenciát, több egyetemmel közösen fejlesztünk ehhez algoritmusokat, a Bosch Rexrothtal és a Mitsubishi Electrickel pedig olyan megoldásokon dolgozunk, amelyek megkönnyítik az AI-képességek kiterjesztését a hálózat peremére.

– Kulcsszerepet töltenek be a digitális ikertestvérek számos IoT-alkalmazásban, de a koncepció még viszonylag új, ezért gyakran előfordul, hogy a vállalatok félreértelmezik. Sokan hiszik például, hogy a digitális ikertestvérnek úgy kell megjelennie, mint egy CAD-modellnek, amelyben az ember a fizikai eszközt láthatja. Elterjedt az a nézet is, hogy a technológia túl bonyolult és drága, ezért csak nagyon nagy értékű vagyontárgyak avatarját érdemes létrehozni. Mi igaz ebből?

– A digitális ikertestvér megjelenhet CAD/CAM/CAE/PLM szoftverben létrehozott modell képében is, mivel ezen jól bemutatható az eszközön vagy más vagyontárgyon telepített érzékelők elhelyezkedése, és a róluk gyűjtött adatok vizualizálhatók. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a modellnek nem kell minden részletre kiterjednie, mivel az IoT-alkalmazásban nem a fizikai eszköz felépítése, hanem annak működése, használatának módja és mindenkori állapota érdekel bennünket elsősorban. Nemcsak szerszámgépek, gyártósorok vagy járművek digitális ikertestvérét készíthetjük el például, hanem ipari létesítmények, infrastruktúrák, vagy akár emberek, veszélyes munkakörnyezetben dolgozó alkalmazottak avatarját is, amihez a sematikus ábrázolás bőven elegendő lesz.

Minthogy a fizikai eszközök megjelenése helyett azok működéséről akarunk információkhoz jutni, a digitális ikertestvér egy műszerfalon, mérőszámok és grafikonok formájában is megjelenhet, illetve elkészíthető mindkét nézetben. Egy okosépület összes világítótestének vagy ventilátorának működéséről például a műszerfal adhat jó áttekintést, kiemelve azokat az eszközöket, amelyeknél nőtt a meghibásodás valószínűsége, majd a róluk gyűjtött adatok egyedi nézetre váltva részletesen is tanulmányozhatók.

Az avatar létrehozása korántsem bonyolult. Integrációs partnereinkkel együttműködve olyan, szabványos csatolófelületeket adunk IoT-platformunkhoz, amelyeken keresztül az eszközökbe, gépekbe, járművekbe és más vagyontárgyakba beépített, vagy azokra utólag telepített szenzorok könnyen csatlakoztathatók. Menedzsment konzolunk grafikus kezelőfelületén azután a felhasználók egyszerű módon kiválaszthatják, hogy az érzékelőkről milyen adatokat kívánnak gyűjteni – és a digitális ikertestvér máris életre kel.

Úton az iparosított mesterséges intelligencia felé
A mesterséges intelligenciával ellátott döntéstámogató rendszerek és alkalmazások bevezetésére irányuló projektek száma rohamos tempóban növekszik, mely a következő években alapfeltétele lehet a versenyben maradásnak.
MES rendszerek új nemzedéke a jövő gyárában
Bár funkcióik szállító és iparági fókusz függvényében eltérhetnek, a MES rendszerek mindegyike a termelékenységet és a minőséget javítja. Új nemzedékük az ipar digitális átalakulásához, az okosgyártáshoz szükséges technológiákat kapcsolja össze.
A Ford szerint is az elektromos autóké a jövő
A Ford 2026 közepére európai személyautó-palettájának 100 százalékában megjelenik a nulla károsanyag-kibocsátásra képes, tisztán elektromos vagy plug-in hibrid hajtás, 2030-ra pedig a teljes kínálatban elérhető lesz a tisztán elektromos hajtás.
Válságban a tudás a legjobb befektetés
Minden bizonnyal erre a  megállapításra jutottak a Robot-X Kft.-nél is, amikor alig egy éve a Manhattan Akadémiával együttműködve már az  állami felnőttképzési programkövetelmény alapján szervezték át robotkezelő és -programozó képzésüket.
Felgyorsulhat a szoftveralapú járművek fejlesztése
A Bosch és a Microsoft közösen fejlesztenek szoftverplatformot az autók és a felhő közötti zökkenőmentes kapcsolat létrehozására.