Digitális alkalmazások segítik a városok hatékony működését
A Schneider Electric és az Enel Group közösen fejlesztett digitális platformja a városok fenntartható működését segítő dekarbonizációs megoldásokat tartalmaz az energiamenedzsment, az épületüzemeltetés, a mobilitás, a víz- és a hulladékgazdálkodás területein.

 

A Net Zero Carbon Cities Toolbox digitális platform már most is több mint 200 valós esettanulmányt és megoldást tartalmaz a világ több mint 110 városából, amelyek segíthetik más településeken is a fenntartható működésre történő átállást. Az eszköztár mindenki számára hozzáférhető, és különösen hasznos támogatást nyújthat a városvezetők, kormányzatok képviselői, illetve a vállalkozások számára.

A felhasználók az adatbázisban böngészve akár bizonyos jellemzők alapján, vagy a legsürgetőbb helyi kihívásokra is kereshetnek saját maguk által is alkalmazható ötleteket. A digitális platformon olyan szakpolitikai, üzleti és finanszírozási modellek találhatók, amelyek csökkentett kibocsátást eredményeznek, emellett pedig értéket is teremtenek helyben, például zöld munkahelyek, vagy a jobb levegőminőség révén.

Az adatbázisban a felhasználók megtalálják az Enel integrált megoldásait, amelyek célja a dekarbonizált, fenntartható és rugalmas városi ökoszisztémák létrehozása világszerte. Az intelligens energetikai infrastruktúrára fókuszálva az Enel bevezette az Open Meter-t, az intelligens mérőeszközök új generációját. Az újfajta mérőeszköznek köszönhetően lehetővé válik, hogy csak Olaszországban, ahol a technológia 2025-re több mint 35 millió ügyfelet fog elérni, évente több mint 7000 milliárd adatpontot gyűjtsenek, aminek köszönhetően még pontosabban lehet elemezni a villamos hálózatok működését.

Digitális eszközök segítik a fogyasztókat

Az Open Meter egy olyan digitális eszköz, amely növeli az ügyfelek tudatosságát és segít abban, hogy egy vállalat jobban megértse áramfogyasztási szokásait, amit felhasználva hatékonyabb és fenntarthatóbb fogyasztási modellekre lehet átállni. Emellett az eszköz lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy proaktív szerepet vállaljanak az olyan projektek, mint a napelemek, az otthonautomatizálás és az elektromobilitás felügyeletében és vezérlésében, elősegítve az új, fejlett energiaszolgáltatások elterjedését. Az Enel Group a körkörös gazdaságra történő átállás jegyében az Open Meter-t újrahasznosított műanyag felhasználásával gyártja, így 6 százalékkal csökken a CO2-kibocsátás és 122 grammal kevesebb hulladék keletkezik minden egyes

Open Meter esetében, mint egy hagyományos módon gyártott mérővel összehasonlítva. A platformon számos, a Schneider Electric által sikeresen megvalósított megoldás is megtalálható. Ezek a projektek bemutatják, hogy az energiahatékonyság hogyan eredményezhet energia- és anyagmegtakarítást, amit vissza lehet forgatni a városi infrastruktúrába és a közösségi projektekbe, beleértve az infrastruktúra felújítását és az önkormányzati épületek HVAC-rendszerekkel (fűtés, szellőztetés, légkondicionálás) és intelligens automatizált vezérléssel történő korszerűsítését is.

Az Egyesült Államokban, a Michigan állambeli Hollandban például a városvezetők a Schneider Electrickel együttműködve olyan energiamegtakarítási tervet dolgoztak ki, ami segítette az infrastruktúra felújítását, miközben fenntarthatósági eredményeket is elértek, és aminek köszönhetően a város lakóinak energiafelhasználása 30-50 százalék közötti mértékben csökkent.

Harmadával csökkenhetnek az okos gyárak kiadásai
A kínai ZTE távközlési vállalat csengsui SANY Changshu 5G gyárában ugyanis a mesterséges intelligenciával továbbfejlesztett technológiai megoldásoknak köszönhetően a gyártóberendezések leállási ideje felére csökkent, miközben a kihasználtság radikálisan javult.
Automatizálás az autóiparban
Napjainkban az automatizálás az autógyártás szinte minden területére kiterjed, az alkatrészek és részegységek gyártásától egészen a végtermékig.
A 200 leggyakoribb jelszó Magyarországon 2021-ben
A NordPass éves kutatása idén 50 különböző országot ölel fel, foglalkozik a férfiak és nők körében leggyakoribb jelszavakkal, valamint általános áttekintést is nyújt.
A digitális szabályok csak az élőkre vonatkoznak
A becslések szerint 2021-re több mint hárommilliárd ember hozhatott létre digitális profilt a közösségi médiában, amelyek közül mintegy 30 millió tulajdonosa már nincs életben.
A forgácskezelés új formája
A Sandvik Coromant új megmunkálási eljárása lehetővé teszi az irányított forgácstörést menetesztergálási alkalmazásokban.