Az Ipar 4.0 élvonalában
Negyedévszázados szakmai tudás innovatív megoldásokkal fűszerezve: ez az, ami röviden összefoglalja azt a tapasztalati hátteret, amit a Bosch Rexroth Kft. és munkavállalói képviselnek.

A fennállásának 25. jubileumát idén ünneplő vállalat érdekes szakmai programokkal, mozgó bemutató eszközökkel és szekció-előadásokkal várta az ipar szereplőit. A szeptember 16–17. között megrendezett Iparági Napok fókusztémája a negyedik ipari forradalom, közismert elnevezéssel az Ipar 4.0 volt.

A rendezvényt megnyitó Javier González Pareja, a Bosch csoport magyarországi vezetője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az egyre összetettebb, dinamikusan változó és nehezen kiszámítható környezetben a vállalatcsoport biztosan támaszkodhat azoknak a szakembereknek a tudására, akik – a Bosch Rexroth hagyományaihoz híven – továbbra is alakítói kívánnak lenni a jövő technológiáinak, így az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseknek is.

A Bosch Rexroth előtt álló feladatokról és az új kihívásokra adandó válaszokról Ács István ügyvezető igazgató adott áttekintést. Előadásában emlékeztetett arra, hogy az 1991-ben alakult vállalat nehéz gazdasági körülmények között, a rendszerváltást követően a keleti piacok összeomlásának közepette kezdte meg tevékenységét. A cég életében meghatározó mérföldkő volt a Bosch Automationstechnikkel való egyesülés 2001-ben, melynek eredményeként a világ egyik leginnovatívabb vállalatcsoportjának tagjaként felkészülten, a technológiai trendek egyik meghatározójaként vesznek részt a negyedik ipari forradalomban.

 

Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója ünnepi beszédét tartja

 

Mit is jelent az Ipar 4.0 a Bosch Rexroth esetében? A technológiai környezetet vázolva a szakember emlékeztetett arra, hogy az okoseszközök megjelenése alapvetően megváltoztatta életünket. 1995-ben körülbelül 40 millió ember volt valamilyen eszköz segítségével kapcsolatban egymással, idén ez a szám 5,5 milliárdra nő. 1995-ben 6 millió számítógép volt hálózatba kötve, mára ezek az eszközök körülbelül 6,6 milliárdot tesznek ki, és egyes becslések szerint 2020-ra 50 milliárdra nő a számuk. A legfontosabb kérdés, hogy az ipar ebből mit tud profitálni.

A Bosch Rexroth esetében az Ipar 4.0, vagyis a digitális forradalom azt jelenti, hogy az elektronika és az IT térnyerése alapvető változást, a hálózatba kapcsolt eszközök megjelenését hozza a gépgyártásban és a termelésben. Abban az esetben, ha ezeket az előnyöket jól ki tudják használni, várhatóan néhány éven belül a jelenlegi értéknövekedés meg fog duplázódni. Ebben az értékteremtő folyamatban kíván meghatározó szerepet betölteni a Bosch Rexroth már ma is elérhető megoldásaival – hangsúlyozta Ács István.

Már a gyártásban is működik

Ezek egyike a vállalatcsoport Homburgban működő referenciagyára, amelyben már léteznek 4.0 alapú gyártási egységek. Az eredményekről Andreas Jenke, a Bosch Rexroth Ipari Alkalmazások Üzletágának kutatás és fejlesztésért felelős vezetője elmondta, hogy a 2013-ban kezdődött projekt lényege, hogy a gyáron belül már létező 4.0 alapú gyártási egységek összeköttetésben állnak a beszállítókkal, és a végfelhasználók generálják a szükséges információkat. A partnereket az internet köti közös hálózatba, és ezeknek az eszközöknek a segítségével mintegy 10 százalék termelékenység-növekedést, és 30 százalék készletcsökkentést értek el.

 

Andreas Jenke, a Bosch Rexroth AG Ipari Alkalmazások Üzletágánák Kutatás és Fejlesztésért felelős vezetője a Rexroth Ipar 4.0-s homburgi referenciagyáráról tartott bemutatót

 

A homburgi gyárban kapott helyett az Active Cockpit, a Bosch Rexroth legújabb i4.0-s fejlesztése is, melyen keresztül valós időben van lehetőség akár a gyártási darabszám módosítására vagy a vevői reklamációk kezelésére, de igazából a háttérben működő szoftver a teljes szállítási láncot tudja kezelni. Mindezeken túl nagyszerű vállalatirányítási eszköz is egyben, hiszen a vezetők percről percre nyomon tudják követni a gyártási folyamatokat és visszajelezhetnek (szintén valós időben) a munkatársaknak, beszállítóknak stb.

Hazai példa

A homburgi gyár mellett hazai projekt bemutatására is sor került, melyet dr. Christoph Brehm, a hatvani Bosch gyár projektmenedzsere ismertetett. A gyár a Bosch csoport legnagyobb elektronikai gyártóegysége. Számos, elsősorban az autóiparhoz kapcsolódó terméket gyártanak az elektromos ablakemelőktől a motorvezérlőkön át a radaros biztonsági rendszerekig.

A projekt célja, hogy gyáron belül összehangolják az i4.0-ás technológiai megoldásokat. Példaként a karbantartók automatikus értesítési rendszerét említette a szakember. Az elektronikai alkatrészek gyártása során, ha valahol probléma keletkezik, akkor egy automatikus hibaüzenet jelenik meg a szerviz képernyőjén, és az ott dolgozók rögtön tudják, milyen hibáról is van szó. A rendszer pontosan tudja, melyik technikushoz kell az adott hibakódot utalni, így elkerülhető az az időveszteség, amely abból adódhat, hogy nem az illetékes szakemberhez jut el az információ.

 

Active Cockpit: a Rexroth irányzatmutató megoldása az Ipar 4.0 számára

 

Egy másik példa a tartalék alkatrészek kezelése. Ezek száma akár százezerre is tehető a raktárban, korábban ezeket kézzel kellett leltárba venni. Ezt a rendszert váltotta ki az automatikus leltár. RFID megoldást alkalmazva ma már sokkal gyorsabban elvégezhető ez a munka, a korábbi idő 10 százalékára csökkent a leltározás ideje.

A projektvezető szerint az i4.0 nagy lehetőséget kínál az egész értéklánc számára az iparban, de az innovációs munkát tovább kell erősíteni, hogy a különböző részegységekben rejlő szinergiákat az egész értékláncon végigvezetve összehangolt eredmény jöjjön létre.   

3D nyomtatott eszközökkel veszik fel a harcot a vírussal szemben
Arcvédő pajzsokat és tenyér használata nélküli ajtónyitó segédeszközöket adományoz több intézménynek a 3D eszközöket gyártó CraftUnique.
A Bosch és a Knorr-Bremse továbbra is számít munkatársaira
A járvány miatt kialakult helyzet szinte minden munkáltató működését érinti. A koronavírus terjedése következtében a vállalatok többsége új üzleti tervvel áll elő, elsősorban a kieső bevételek pótlására illetve a veszteségek minimalizálására keres megoldásokat.
Számítási kapacitásaikat ajánlják fel a kutatóintézetek
Több ezer processzort és több terabájt memóriát ajánl fel a SZTAKI és a Wigner FK a járvány elleni küzdelemre.
Home office - a hatékony otthoni munkavégzés
A koronavírus (COVID-19) terjedésének megfékezése érdekében egyre több hazai vállalkozás esetében kerül előtérbe az otthoni munkavégzés. Ezen a területen azonban egyelőre sok a kérdőjel, mind a cégek, mind a munkavállalók oldalán.
A világ legnagyobb teljesítményű ipari szuperszámítógépe
Már működik a HPC5, a világ egyik legnagyobb teljesítményű vállalati rendszere, melynek fő komponenseit a Dell Technologies adja. A szuperszámítógép 52 petaFLOPS teljesítménye az olaj- és gáziparban első, világszerte pedig az ötödik legerősebb rendszere.