A PC-alapú automatizálás teljes skálája testközelből
A Beckhoff Automation a 2019-es Hannover Messe szakkiállításon a PC- és EtherCAT-alapú vezérléstechnika intelligens automatizálásban betöltött szerepét szemléltette. A vásáron a legújabb innovációkat, valamint a forradalmi jelentőségű fejlesztéseket mutatta be.

 

A szabadon lebegő mozgatókat tartalmazó XPlanar szállítórendszertől kezdve az 1 Gbit/s adatátviteli sebességű EtherCAT G rendszeren keresztül egészen az új, kis méretű, optimalizált ár/érték arányú CX7000 típusú vezérlőig bezárólag. Az „Integrált ipar – Ipari intelligencia” mottójú rendezvény célja az volt, hogy rávilágítson a mesterséges intelligencia gyártási folyamatokban betöltött szerepére. A Beckhoff által kiállított példaértékű alkalmazások révén a látogatók közvetlenül is átélhették a gépi tanulás nyújtotta lehetőségeket.

Vezérlőszekrények nélküli, következetes decentralizáció révén megvalósított hajtástechnika

Az AMP8000 típusú elosztott szervohajtásrendszer segítségével ideális a moduláris felépítésű gépek megvalósítása. A magas védettségi besorolású, új AMP8620 típusú tápellátó modulnak köszönhetően most már a teljes hajtásrendszer áthelyezhető közvetlenül a gépre, vagyis a következetes decentralizáció révén a hajtástechnika kialakításához már egyáltalán nincs szükség vezérlőszekrényre. Ez kifejezetten anyag-, hely- és költségtakarékos megoldás, ráadásul az összeszerelési munka is minimálisra csökkenthető.

A csatolómoduloknak köszönhetően már korábban is elég volt egyetlen kábel, ha az elosztott AMP8000 hajtásokat a vezérlőszekrényhez kívántuk csatlakoztatni, az AMP8620 típusú tápellátó modul használatával azonban már erre sincs szükség. Mivel nincs szükség vezérlőszekrényre, a teljes gép hely- és kábelezési igénye is tovább csökken. Szintén elhagyható a légkondicionáló berendezés, amely amúgy a vezérlőszekrény hűtésére szolgálna.

Az AMP8620 modul közvetlenül csatlakozik a hálózati tápellátáshoz. Az ehhez szükséges összes áramköri elemet magában foglalja, így például a tápszűrőket, egyenirányítókat és a belső egyenáramú körök közötti kondenzátorok töltőáramköreit is. A tápellátó modulnak köszönhetően igény szerint további elosztó modulok vagy elosztott AMP8000 szervohajtások is csatlakoztathatók. Két EtherCAT P kimenettel rendelkezik, melyeken keresztül bármelyik EtherCAT P modul táplálása biztosítható, vagy pedig további tápellátó modulok csatlakoztathatók, amelyekre a rendszer bővítése során lehet szükség.

 

Az IP 65 védettségű, AMP8620 típusú tápellátó modullal vezérlőszekrény nélkül valósítható meg a hajtástechnika

 

A tápellátó modulba beépített, biztonságos 24 V-os tápegység garantálja, hogy a logikai táplálás nem lépi túl a megengedett szintet. A tápellátó modulba beépített, belső egyenáramú körök közötti kondenzátorok a teljes rendszer regenerációs energiáját eltárolják, melyet gyorsítási folyamatokhoz később újra fel lehet használni. A rendelkezésre álló energia a lehető legjobban kihasználható ezzel a megoldással. (További információk: beckhoff.hu/amp8620)

Rendkívül kompakt és rugalmas: a C6032 típusú ipari PC

A mindössze 129 × 133 × 104 mm méretű, nagy teljesítőképességű és moduláris, C6032 típusú ipari PC-vel tovább bővült az ultrakompakt ipari PC-k választéka. A C6032 az azonos számítási képességű, C6030 típusú egykártyás PC-hez képest egy további, modulrendszerű interfészek és egyéb funkcionális bővítőkártyák csatlakoztatására szolgáló alaplapot tartalmaz. A kompakt PCIe modulok révén a C6032 kitűnően hozzászabható a legkülönfélébb alkalmazások egyedi igényeihez.

A hatodik és hetedik generációs Intel Core i processzorokkal – akár a magonként 3,6 GHz-es négymagos Core i7 processzorral – szerelt C6032 kitűnően használható bonyolult tengelyvezérlést, nagy számítási igényű kezelőfelületeket, rendkívül gyors ciklusidőket és nagy adatmennyiségek (big data) kezelését igénylő feladatokhoz. Mind az ultrakompakt alaplap, mind a cink présöntvényből készült készülékház új fejlesztés.

Ezeket a termékeket is a Beckhofftól megszokott nagy fokú műszaki igényesség jellemzi, az ipari kompatibilitás, a „Made in Germany” gyártási minőség, a megbízhatóság, valamint a csúcsminőségű megjelenés és kezelhetőség jegyében. A termék további erősségei közé tartozik az ultrakompakt ipari PC-kre jellemző rendkívül helytakarékos kialakítás, a tetszés szerinti – akár függőleges, akár vízszintes orientációjú – hátoldali rögzíthetőség, valamint a szabadon megválasztható irányú csatlakozófelület.

Magas fokú rugalmasság PCIe modulok révén – Két kompakt PCIe modulhely révén rugalmasan bővíthető a szabadon hozzáférhető előlapi csatlakozóterület. A legkorábban elérhető, ideilleszthető PCIe modulok a következők:

• 2 db Gigabit Ethernet

• 2 db USB 3.0

• 2 db RS232

• 1 db CP-Link 4

Rendkívül hosszú élettartamú, fordulatszám-szabályozott ventilátorával a C6032 akár 55 °C környezeti hőmérsékletig is üzemeltethető. A számítógépen Windows 7 vagy Windows 10 operációs rendszer futtatható, továbbá használható egy M.2 szabványú, második SSD tároló is, RAID konfigurációban. A C6032 tárolókapacitása alapkivitelben 40 Gbájt, amit egy M.2 szabványú SSD 3D flashmemória biztosít.

 

 

A C6032 az univerzálisan alkalmazható ultrakompakt ipari PC-k családjának új, csúcskategóriás tagja, amelyhez PCIe bővítőmodulok csatlakoztathatók (baloldalt 4 db USB 3.0, jobboldalt 4 db Ethernet bővítménnyel szerelt változat látható)

 

Univerzálisra tervezett eszközgeneráció – Az ultrakompakt ipari PC-k Microsoft Azure tanúsítványú eszközeivel tökéletesen kielégíthetők a gépépítés jelenlegi követelményei. Ilyenek többek között a magasabb fokú modularitással, a szekrényen belüli kisebb helyigénnyel, a nagyobb számítási teljesítménnyel és az alacsonyabb árral kapcsolatos elvárások. Az új eszközgeneráció teljesíti mindezeket a követelményeket, és számos területen ideális megoldást jelenthet, például elosztott architektúráknál, valamint a jelenlegi IoT, illetve jpar 4.0 paradigmához kapcsolódó alkalmazásoknál. A számítási teljesítmény igény szerint rugalmasan megválasztható:

• C6015 és C6017 közepes igényekhez: Intel Atom (akár négymagos) processzorokkal;

• a csúcskategóriát képviselő C6030 és C6032, melyek magonként akár 3,9 GHz-es Core i processzort (kétmagos processzorok esetén) is tartalmazhatnak. (További információk: beckhoff.hu/c6032)

Tökéletesen integrált, nyílt és valós idejű gépi tanulás vezérlőrendszerekhez

A Beckhoff a TwinCAT 3 automatizálási szoftverbe tökéletesen integrált gépi tanulási (ML, Machine Learning) megoldást kínál, amely a nyílt és jól ismert PC-alapú vezérlés előnyeit aknázza ki ezen a területen. Ezenfelül valós időben támogatja a gépi tanulást, így kezelni tudja a legkifinomultabb feladatokat, például a mozgásvezérlést is. A géptervezők és -gyártók ezekre az optimális alapot nyújtó tulajdonságokra építve magasabb szintre fejleszthetik rendszereiket – például megoldásleíró karbantartással, önoptimalizáló folyamatokkal és a folyamatok rendellenességeinek automatikus észlelésével.

A műszaki rendszerek tervezésének gépi tanuláson alapuló, illetve klasszikus megközelítése alapvetően eltérő: az utóbbinál konkrét feladatra terveznek megoldást, majd ezt algoritmizálják, míg az előbbinél maga a rendszer folyamatadat-példák alapján tanulja meg a kívánt algoritmusokat. A gépi tanuláson alapuló modellek tehát taníthatóak, ezért jobb vagy előnyösebb tulajdonságú megoldásokat eredményeznek. Ez sok területen kínál új utakat és optimalizálási lehetőségeket az automatizálásban, többek között a prediktív karbantartás és a folyamatvezérlés, a rendellenességek észlelése, a robotok közötti együttműködés, az automatikus minőség-ellenőrzés és a gépoptimalizálás terén.

A modelleket gépi tanulási – pl. MATLAB vagy TensorFlow – keretrendszerben tanítják, majd a betanított modellek leírását az erre szolgáló szabványos ONNX (Open Neural Network Exchange – nyílt neurális hálózati adatcsere) formátumban importálják a TwinCAT futtató rendszerébe, melyben a következő új funkciók állnak rendelkezésre:

• TwinCAT 3 Machine Learning Inference Engine a klasszikus gépi tanulási algoritmusokhoz, mint amilyen például az SVM (Support Vector Machine) és a PCA (Principal Component Analysis);

• TwinCAT 3 Neural Network Inference Engine a mélytanuló és a neurális hálózatokhoz, ilyenek például a többrétegű perceptronok (MLP) és a konvolúciós neurális hálózatok (CNN).

Az eredményül kapott modellek közvetlenül és valós időben futtathatók – A következtetés, azaz a betanított gépi tanulási modell futtatása közvetlenül és valós időben történhet a TwinCAT TcCOM objektum használatával. Kisebb modellek esetében 100 µs alatti rendszer-válaszidők érhetők el a TwinCAT 50 µs-os ciklusidejének megfelelően. A modellek a TcCOM objektum PLC vagy C/C++ illesztőjén keresztül, vagy ciklikus feladatból hívhatók.

 

A TwinCAT 3 szoftverrel az automatizálási szakemberek a már ismerős műszaki környezetben használhatják ki a gépi tanulás és a mélytanulás nyújtotta új lehetőségeket

 

A TwinCAT 3 nyújtotta többmagos támogatás tökéletesen integrált a vezérlési technológiába, ezért gépi tanulási alkalmazásokhoz is felhasználható. Ez többek között azzal az előnnyel jár, hogy különböző feladatkontextusok egymás korlátozása nélkül férhetnek hozzá a TwinCAT 3 egy adott következtető motorjához (IE, Inference Engine). Teljeskörűen elérhető a TwinCAT 3 rendszer összes terepibusz-csatolója és adata is. A gépi tanuláson alapuló rendszerek tehát óriási adatmennyiségeket használhatnak fel például az érzékelők adatainak komplex összekapcsolásához (Data Merging). Mindezeken túlmenően a beavatkozó szervek valós idejű interfészei felhasználhatók például optimalizált vezérlések megvalósításához. (További információk: beckhoff.hu/machine-learning)

A TwinCAT Scope találkozása az OPC UA architektúrával

Az ipar 4.0-hoz és a nagy adatmennyiségek (big data) kezeléséhez kapcsolódó alkalmazásokkal összefüggésben egyre jelentősebb szerep fog hárulni a gépi adatgyűjtésre. Az információkat jól áttekinthető és hatékony módon kell ábrázolni, míg a gépi vezérlőrendszernek számos különféle intelligens eszközt is le kell fednie. A TwinCAT Scope szoftver optimális támogatást biztosít ilyen heterogén rendszerkörnyezetekben történő, egységes adatgyűjtésekhez. Egy szabványos OPC UA kommunikációs csatornának köszönhetően ez a megjelenítő eszköz képes a különböző forrásokból (például TwinCAT vezérlőktől vagy külső gyártók eszközeitől) származó adatok elemzésére.

A TwinCAT 3 Scope szoftvert két összetevő alkotja: a Scope View, amely a jelgörbék grafikus megjelenítésére szolgál, valamint a Scope Server, amellyel a tényleges adatnaplózás végezhető. A Scope Server kétféleképpen telepíthető: céleszközön futtatva az automatikus naplózást szolgálja (a View modul mellőzésével, ha a felhasználó így kéri), míg a Scope View összetevővel együtt a megfelelő fejlesztőrendszerre telepítve távoli naplózáshoz használható. Az utóbbi megoldás azzal az előnnyel jár, hogy nem szükséges hozzá további szoftver a céleszközön, aminek eredményeképpen a TwinCAT vezérlők nem igényelnek frissítést, a TwinCAT nélküli eszközöket pedig nem kell módosítani, ha a Scope View-ban szeretnénk grafikusan megjeleníteni adataikat.

Gyártófüggetlen, biztonságos adatgyűjtés OPC UA protokoll segítségével – A Scope Server már nem csupán a TwinCAT saját ADS csatornáját képes kezelni, hanem egy OPC UA kliensként megvalósított, másik szabványos kommunikációs csatornát is támogat. Az OPC UA architektúrát széles körben használják az automatizálásban, aminek köszönhetően a TwinCAT Scope gyártóktól függetlenül képes mérési adatokat gyűjteni és megjeleníteni. Az OPC UA protokollal mindez megbízhatóan és biztonságosan valósítható meg, különösen, ha tanúsítványok is tartoznak hozzá.

 

Az OPC UA kommunikációs csatornával is rendelkező, nagy teljesítőképességű TwinCAT Scope többmagos oszcilloszkóp különféle adatforrásokhoz használható megjelenítő eszközként – többek között a Beckhoff vezérléstechnikai környezetében, vagy heterogén vezérlőrendszerek esetében akár más gyártók termékeivel együtt is

 

A TwinCAT Engineering környezetben az elektronikusan kapcsolódó adatforrások kezelésére szolgáló TwinCAT Target Browser is támogatja már az OPC UA architektúrát. Segítségével tallózhatók a csatlakoztatott OPC UA szerverek névterei. Ezzel a funkcióval kiválasztható, hogy a Scope Server mely változókat naplózza; a tanúsítványhoz kötött hozzáféréshez különböző konfigurációs lehetőségek tartoznak. A TwinCAT 3 Engineering telepítéséhez minden esetben tartozik egy Scope View és egy helyi Scope Server szoftvermodul.

Mindkét összetevő az alapváltozat részét képezi (nem kell érte külön fizetni), ami lehetővé teszi az OPC UA kommunikáció tesztelését. A jól bevált megjelenítő eszköz sokrétű funkciókkal rendelkezik, ilyen többek között a többmagos támogatás, indítási funkciók, diagramok szinkronizálása és számos nagyítási művelet. A fent ismertetett, legújabb kommunikációs eljárásoknak köszönhetően a legkülönfélébb alkalmazási területeken még szélesebb felhasználói csoport használhatja fel a képességeit. (További információk: beckhoff.hu/twincat-3-scope)

Jövőre ismét Electrosub
Az elektronikai iparra fókuszáló üzleti és szakmai fórum már első megrendezésekor bebizonyította létjogosultságát.
Ostrom alatt a vállalati informatika
Valóságos rémálomba csöppentek a vállalati informatikusok az elmúlt hónapokban: a koronavírussal érkező krízishelyzetben az üzletmenet folytonosság és a kiberbiztonság is forró téma lett szinte minden iparágban, a sürgető elvárásoknak pedig szinte lehetetlen megfelelni.
Végzetes lehet az újabb satufék
Villámgyorsan bénította meg a világgazdaságot a koronavírus tavaszi robbanása, a krízis egész szektorokat küldött kényszerpihenőre pillanatok alatt. A sokkhatás nagy tanulsága az volt, hogy bármit is hozzon az őszi-téli időszak, egy újabb leállás vállalkozások milliót teheti tönkre világszerte.
Automatizált sonkagyártás
A tiroli Haimingben található csúcstechnológiájú üzemből évente 5 000 tonna hústermék kerül ki. A Copa-Data Ezüst Partnerének számító ematric gmbh által bevezetett, a zenon szoftverplatformra épülő általános gyárautomatizálási megoldás lehetővé teszi a tradicionális finomságok rendkívül hatékony előállítását.
Digitális tanácsadó gépgyártóknak
Mesterséges intelligenciával és fejlett analitikával, felhőalapú megoldásokkal és automatizálással az ipar szereplői transzparenssé tehetik teljes értékláncukat, így a piac minden hirtelen változására, nemcsak a kihívásokra, hanem a feltáruló üzleti lehetőségekre is azonnal reagálni tudnak.