A leállások nélküli termelés felé vezető út
A munkatársak távoli klienseket telepítenek az internethez csatlakoztatott számítógépükre, táblagépükre vagy telefonjukra, így biztonságosan hozzáférhetnek a zenon-alkalmazáshoz.

 

A villamosenergia-termelő helyszínek távoli irányítása sajátos kihívással jár együtt, nem utolsósorban a műveletek hatékony nyomon követése szempontjából. A megújuló energiaforrások terén működő szlovén Gorenjske Elektrarne egy új és technológiailag fejlett IoT-megoldással válaszolt ezekre a kihívásokra. A rendszer a Copa-Data zenon szoftverének és a Microsoft Azure felhőszolgáltatásainak előnyeit egyesíti.

A Gorenjske Elektrarne az Elektro Gorenjska leányvállalata és Szlovénia egyik vezető energiaszolgáltató társasága. Szakterülete a megújuló energiaforrásokból származó energiatermelés, ideértve a szolár- és a vízenergiát is. Az energiaforrások jellegéből adódik, hogy a cég számos áramtermelő telephelye található távoli környéken és nehéz terepen. Ez kihívásokat jelenthet az egyes erőművek távoli megfigyelése és irányítása szempontjából.

A Gorenjske Elektrarne 2006-ban kezdte el alkalmazni a Copa-Data SCADA szoftverét, amikor a Soteska vízerőmű modernizálási projektje során a zenont használták a helyi vezérlő és megfigyelő rendszerekhez. A továbbfejlesztett rendszeráttekintéssel elégedett volt a csapat. „A zenon egy egyszerűen telepíthető és rendkívül stabil működésű eszköz – jelentette ki Jurij Čadež, a Gorenjske Elektrarne projektmenedzsere. – A bizalom és a jó tapasztalat a két legfőbb ok, amiért a zenon szoftvert sztenderdizáltuk az erőműveinkben.”

Az átláthatóság hozzájárult a termelés optimalizálásához

A következő modernizálási projekt a 125 kW-os Sorica hidroelektromos erőművet érintette 2007-ben. A zenont lokális SCADA rendszerként valósították meg, hogy ellenőrizzék a műveleteket, rögzítsék a kulcsfontosságú üzemi paramétereket, lehetővé tegyék a teljes erőmű megjelenítését, a nem optimális működésről és a riasztásokról értesítsék a mérnököket, illetve lehetővé tegyék a további működési elemzést és optimalizálást.

A termelésfelügyeleti rendszer zenonnal történő felvértezése révén 30%-kal csökkentek a működési költségek, és 15%-kal növekedett a termelés – mindez az optimális működés biztosítása és a nem tervezett leállások megszüntetése révén. „Nagyon jó tapasztalatokkal rendelkeztünk a Copa-Data megoldással kapcsolatban – mondta el Aleš Ažman, a Gorenjske Elektrarne igazgatója.

– Fontos volt számunkra a termelési költségek optimalizálása és az összes működési paraméter áttekintése. A zenon mindezt lehetővé tette, és ezzel hozzájárult az erőművek teljesítményének javításához és a kapcsolódó működési költségek csökkentéséhez.” A Gorenjske Elektrarne csapata házon belül valósította meg a zenon felügyeleti és ellenőrző megoldást. Aleš Ažman szerint: „A csapat munkájának eredményei egyértelműen kimutathatók a modernizálás hatásain keresztül. A projekt 2007-es átadásával azonnal javulni kezdtek a termelési számok.”

A központosított vezérlés költségmegtakarítást eredményez

A Sorica projekt sikerén felbuzdulva a vállalat az összes hidroelektromos erőmű centralizált és decentralizált felügyeletét kiépítette 2010 és 2013 között. Ezután 2014-ben és 2015-ben további 23 fotovoltaikus erőműt csatlakoztattak a SCADA-hoz. A zenont a működés egész vertikumába integrálták, hogy lehetővé tegyék az operatív paraméterek, a riasztáskezelés, valamint az élő kamerafelvételek megjelenítését a kranji vezérlőközpontban. A zenon webszerverének és webes kliensének felhasználásával ez az információ megfelelő internetkapcsolattal bármilyen távoli, decentralizált helyen megtekinthető.

 

A zenon az egyszerű megfigyelés és elemzés céljából integrálja a kulcsfontosságú pontok élő kamerafelvételeit. A képen a Soteska vízerőmű kiterjesztett áttekintése és ugyanazon erőmű négy részletnézete látható

 

A zenon Webserver Pro lehetővé teszi a terepi munkatársak számára, hogy távolról csatlakozzanak a központi zenon SCADA-hoz, hogy az erőműveket bárhonnan megfigyelhessék és irányítsák. Ez lehetővé tette a működési költségek szignifikáns csökkentését. A zenon által elért áttekinthetőség biztosította a kranji székhelyű csapat számára az erőművek eseményeinek diagnosztizálását, és stratégiák elkészítését, mielőtt a helyi mérnökök csapatát kiküldik a helyszínre – értékes időt és pénzt takarítva meg ezzel.

„A zenon-integrációt követően jelentős javulást tapasztaltunk az adatokkal – vázolta fel Aleš Ažman a további előnyöket. – Modernizáltuk a karbantartási eljárásainkat, és folyamatosan csökkennek a működési költségek.” „Nagyszerű segítség a zenon 100%-os megbízhatósága – erősítette meg Jurij Čadež. – Az optimalizálási projekt csökkentette az állásidőt és optimalizálta a működést. A zenon lehetővé tette számunkra a problémák távoli vizsgálatát és diagnosztizálását, még mielőtt azok negatív hatással lennének a termelésre. A magas vízszinttel és az árvizekkel kapcsolatos kockázatok miatt fontos, hogy képesek legyünk távolról irányítani a műveleteket, és a zenon ebben is nagyon hasznosnak bizonyult.”

A kommunikációs kihívások kreatív megoldásokat igényelnek

Az elmúlt években a Gorenjske Elektrarne sikeresen terjeszkedett az energiaiparban, így jelenleg 15 vízi erőművet, 23 fotovoltaikus erőművet és három kombinált gáz-gőz körfolyamatú erőművet üzemeltet Szlovéniában. A zenont a vízi erőművek minden segédprogramjába beillesztették, hogy kiolvassák a folyamatadatokat és a mérőszámokat a PLC-kből, és biztosítsák az erőművek alapvető irányítását és védelmét. A következő lépés a kisebb erőművek és a kombinált ciklusú energiatermelő egységek integrálása lesz. A Gorenjske Elektrarne üzleti tevékenységének földrajzi korlátaira való tekintettel a társaságnak többféle kommunikációs megoldást kellett telepítenie, hogy megfeleljen a működés központosított áttekintésére vonatkozó követelményeknek.

 

A zenon integrált jelentéskészítő modulja a valós idejű és a naplózott kulcsfontosságú folyamatparamétereket is megjeleníti az egyszerű elemzés érdekében

 

Megfizethetetlen lett volna a Gorenjske Elektrarne saját kommunikációs hálózatának ilyen széles földrajzi területen történő kiépítése, a társaságnak tehát bérelt vonalakon IP-VPN technológiát kellett használnia, néhány nagyon távoli helyen pedig műholdas kapcsolatot. A műholdas kommunikáció kirívóan megbízhatatlan, így a zenon kulcsszerepet játszott a hálózat megfigyelésében és a kommunikációs eszközök biztonságában. Ezek a kihívások arra késztették a társaságot, hogy kreatívan gondolkodjon arról, hogyan lehet megbízható és rugalmas áttekintést kapni a működésről bárhol és bármikor. A Gorenjske Elektrarne tehát megvizsgálta a zenon használatának lehetőségeit a Microsoft felhőalapú Azure rendszerével, beleértve az Azure IoT Suite-t is.

A Microsoft Azure egy rendkívül könnyen méretezhető platform a felhőből történő egyszerű és költséghatékony vállalati alkalmazások működtetésére. A zenont teljes mértékben integrálták a Microsoft Azure felhőszolgáltatásaival. Ez méretezhető platformot biztosít, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy lehetővé tegye a felhő méretezhetőségének, rugalmasságának és költséghatékonyságának előnyeit anélkül, hogy az alkalmazásokat újra kellene írni. A felhasználók bármilyen eszközön futtathatják a céges alkalmazásokat, így a szoftver kiküszöbölte a nagyobb előzetes beruházásokat, és csökkentette a felhőmegoldások termelésbe történő integrálását.

Gyors áttekinthetőség a felhőtechnológiával

A Gorenjske Elektrarne a zenont a Microsoft Azure-ral együtt használja a vezérlőközpont gyors és egyszerű eléréséhez. A Gorenjske Elektrarne vezérlőközpontjából származó információk immár késedelem nélkül megjeleníthetők a mobil klienseken. A munkatársak távoli klienseket telepítenek az internethez csatlakoztatott számítógépükre, táblagépükre vagy telefonjukra, így biztonságosan hozzáférhetnek a zenon-alkalmazáshoz. Kevés kezdőbefektetéssel és speciális hardver nélkül a Gorenjske Elektrarne biztosítani tudja a működés átláthatóságát a csapat minden tagja számára, akinek szüksége van rá.

 

A Gorenjske Elektrarne jelenleg 15 vízi erőművet, 23 fotovoltaikus erőművet és három kombinált gáz-gőz körfolyamatú erőművet üzemeltet Szlovéniában. A zenont a PLC-k adatainak olvasására, valamint az erőművek felügyeletére és biztosítására telepítették. A zenont már teljes mértékben integrálták a Microsoft Azure felhőszolgáltatásába

 

Ez az átláthatóság a vállalat teljes infrastruktúrájának valós idejű felügyeletét jelenti, 36 elosztott energiatermelő telephelyet felölelve. A mérnökök és a felügyeletet ellátó munkatársak az Android operációs rendszert használó okostelefonjuk segítségével férhetnek hozzá a szükséges információkhoz. Az Azure-on futó zenon-alkalmazás valós időben biztosítja a szükséges információkat. Ez lehetővé teszi a csapat számára, hogy a lehető leggyorsabban reagáljon, és megbízható, magas minőségű adatok alapján hozza meg a legjobb döntéseket.

 

• Távoli felügyelet és vezérlés a zenon és a Microsoft Azure segítségével.
• Helyi felügyelet és ellenőrzés megbízható adatokkal.
•Központosított vezérlőközpont a folyamatadatok, az élő videó és a hálózati megfigyelési információk valós idejű integrációjával.
• Integráció a Microsoft Azure-ral a vállalati információk gyors és egyszerű eléréséhez.
• Távoli felhasználói hozzáférés a zenon-alkalmazáshoz Android operációs rendszereken.
• Egyszerű, gyors hozzáférés a riasztásokhoz, az eseményekhez, a trendekhez és a jelentésekhez, bárhol és bármikor, ha szükség van rá.

 

„Az alkalmazás rendkívül gyors és érzékeny – mondta Jurij Čadež. – Nagyon elégedett vagyok a legújabb, a Microsoft Azure platformot használó zenon-projektünk eredményével, mert rendkívül hasznos a cégünk számára.” A felhasználók bármikor megnézhetik a riasztásokat, az eseményeket, a trendeket és a jelentéseket, amikor azokra szükség van. Az Azure automatikusan és rugalmasan alkalmazkodik az igényekhez – úgy, hogy teljes mértékben támogassa egy esemény bekövetkeztére vagy riasztási körülményekre reagáló intézkedéseket, teljesítményvesztés nélkül.

Az Azure-on futó zenon-alkalmazás valós időben biztosítja a szükséges információkat. A munkatársak távoli klienseket telepítenek az internethez csatlakoztatott számítógépükre, táblagépükre vagy telefonjukra, így biztonságosan hozzáférhetnek az adatokhoz a Microsoft Azure Remote Services szolgáltatásán keresztül

 

„A zenon szoftver kiválasztása mellett nem utolsósorban a Copa-Data-csapat átfogó műszaki szaktudása szólt – tette hozzá Jurij Čadež. – Ez a know-how hitelessé tesz mindent, amit csinálnak, így teljes mértékben bízunk a megoldásokban és a fejlesztési utakban. Látjuk, hogy a Copa-Data a legígéretesebb új technológiákat használja; nem marketingcélok miatt, hanem mert valós, kézzelfogható előnyt jelentenek az ügyfelek számára. Ez biztosítja a zenon-megoldások megbízhatóságát, hatékonyságát és egyszerű használatát.”

Harmadával csökkenhetnek az okos gyárak kiadásai
A kínai ZTE távközlési vállalat csengsui SANY Changshu 5G gyárában ugyanis a mesterséges intelligenciával továbbfejlesztett technológiai megoldásoknak köszönhetően a gyártóberendezések leállási ideje felére csökkent, miközben a kihasználtság radikálisan javult.
Automatizálás az autóiparban
Napjainkban az automatizálás az autógyártás szinte minden területére kiterjed, az alkatrészek és részegységek gyártásától egészen a végtermékig.
A 200 leggyakoribb jelszó Magyarországon 2021-ben
A NordPass éves kutatása idén 50 különböző országot ölel fel, foglalkozik a férfiak és nők körében leggyakoribb jelszavakkal, valamint általános áttekintést is nyújt.
A digitális szabályok csak az élőkre vonatkoznak
A becslések szerint 2021-re több mint hárommilliárd ember hozhatott létre digitális profilt a közösségi médiában, amelyek közül mintegy 30 millió tulajdonosa már nincs életben.
A forgácskezelés új formája
A Sandvik Coromant új megmunkálási eljárása lehetővé teszi az irányított forgácstörést menetesztergálási alkalmazásokban.