A gépgyártásban mára a hozzáadott érték több mint felét a szoftverfejlesztés adja
Steffen Winklerrel, a Bosch Rexroth automatizálási és elektrifikációs megoldások üzletágáért felelős értékesítési alelnökével arról a forradalmian új automatizálási platformról beszélgettünk, mely radikálisan forgatja fel és emeli új szintre az automatizálás világát.

 

Mi áll az új automatizálási platform bevezetésének hátterében? Milyen gépgyártási kihívásokat igyekszik kezelni?

Az igazság az, hogy a gépgyártás és -fejlesztés mára már egyet jelent a szoftverfejlesztéssel! Ez drámai növekedést jelent ezen a területen, és ahhoz vezet, hogy évről évre egyre nehezebb szoftverfejlesztőket találni. Felismertük, hogy egy teljesen új megoldásra van szükség, amely rendkívül leegyszerűsíti az automatizálás világát, és ügyfeleink valódi problémáira ad életszerű választ. A ctrlX AUTOMATION formájában egy olyan automatizálási platformot teremtettünk, amely a korábbi megoldások minden korlátját felszámolja.

Röviden hogyan jellemeznéd a ctrlX AUTOMATION-t?

A ctrlX AUTOMATION úgyszólván az automatizálás okostelefonja, amellyel lehetővé válik a gépvezérlés, az informatika és a dolgok internete (IoT) közötti, klasszikus határok lebontása. A Linux valós idejű operációs rendszer, a következetesen alkalmazott, nyílt szabványok, az alkalmazásfejlesztési technológiák, a webalapú fejlesztői környezet és az átfogó IoT-megoldások 30-50 százalékkal csökkentik a mérnöki és kivitelezési erőfeszítéseket.

Értem, ez akkor lefedi a fejlesztés szoftveres részét. No de mi a helyzet a hardverrel?

A ctrlX AUTOMATION a többmagos processzorok legújabb generációján alapul, amely szinte minden automatizálási feladathoz elegendő számítási kapacitással bír. Ugyanez a magas teljesítményű központi feldolgozóegység (CPU) pedig beágyazott vezérlőkbe (ctrlX CORE), ipari számítógépekbe (ctrlX IPC) vagy közvetlenül hajtásokba (ctrlX DRIVE) is integrálható. Ezekben a rendszerekben a szoftver független a hardvertől, tehát a jövőbeli CPU-frissítések nem tesznek szükségessé szoftveradaptációt.

 

Steffen Winkler: A ctrlX AUTOMATION az okoseszközökből ismert alkalmazásfejlesztési technológia teljes szabadságát kínálja a gépgyártóknak

 

A ctrlX AUTOMATION kiterjeszthető I/O modulokkal (ctrlX I/O), új, kivételesen kompakt szervovezérlőkkel és szervomotorokkal (ctrlX DRIVE), valamint kezelőpanelek széles skáláját (ctrlX HMI) és IPC-ket (ctrlX IPC) is tartalmaz számítógépes automatizálási vagy IoT-edge megoldások számára. A ctrlX SAFETY nevű, integrált biztonsági technológia a biztonságos logikai vezérlést kombinálja a mozgással, és egyszerűsíti a szabványoknak megfelelő gépbiztonság elérését. A ctrlX AUTOMATION összességében 50 százalékkal csökkenti a szerelési teret és az egyes komponensek számát. Ez természetesen a logisztikára, az összeszerelésre, a vezérlőszekrényekre, a pótalkatrészekre és szolgáltatásokra fordított energiát és költségeket is csökkenti. Sőt, a szükséges szoftverek és eszközök körét is leszűkíti.

És mi a helyzet az összekapcsolhatósággal?

A ctrlX AUTOMATION a széles körű hálózatba kapcsolhatóságának köszönhetően teljes mértékben megfelel az ipar 4.0 követelményeinek. Az EtherCAT busz mellett a ctrlX AUTOMATION majdnem mindegyik elterjedt protokollt és interfészt támogatja. Több mint harminc közvetlen összeköttetési opciót és kommunikációs szabványt kínál, ezzel maximalizálva a rugalmasságot, például az OPC UA, MQTT, ProfiNet, CAN és IO-Link formájában. Sőt, a ctrlX AUTOMATION már az olyan jövőbeli kommunikációs szabványokra is felkészült, mint a TSN és az 5G. Ha mindezt figyelembe vesszük, akár úgy is fogalmazhatunk, hogy jelenleg ez a platform a leginkább hálózatba kapcsolható rendszer a piacon.

Hogyan oldja meg a ctrlX AUTOMATION a korábban említett mérnöki kihívásokat?

A ctrlX AUTOMATION az okoseszközökből ismert alkalmazásfejlesztési technológia teljes szabadságát kínálja a gépgyártóknak. Ezek az alkalmazások különféle programozási nyelvek, (például C++), scriptnyelvek, (például Python), vagy új grafikai nyelvek, (például Blockly), segítségével fejleszthetőek le. A klasszikus programozási rendszerek, például az IEC 61131 szerinti, PLCopen-konform vagy a G-kódos programozás szintén lehetséges, de ezek használata nem kötelező.

 

A ctrlX AUTOMATION a széles körű hálózatba kapcsolhatóságának köszönhetően teljes mértékben megfelel az ipar 4.0 követelményeinek

 

Az automatizálási komponensek konfigurációja és üzembe helyezése teljesen webalapú, a szoftver telepítésének igénye nélkül. A rendszerkörnyezet ugyancsak elérhető virtuálisan, így a programozás hardver nélkül is kivitelezhető. A fejlesztői környezet pedig támogatja a GitHubot, mely egy világszerte több mint tízmillió felhasználóval bíró, elismert fejlesztői közösség. Ez a gépgyártóknak gyakorlatilag korlátlan programozási kapacitáshoz és már lekódolt funkciókhoz nyújt hozzáférést, valamint a védett területeken jobb belső kollaborációt kínál.

Ez azt is jelenti, hogy a gépgyártóknak egyéb kompetenciákra is szükségük lesz?

Természetesen, de pontosan ez az, amit szeretnénk könnyebben és gyorsabban megoldhatóvá tenni. A ctrlX AUTOMATION legfőbb előnye az, hogy szabadon megválasztható a programozási nyelv, tehát a közreműködő szakemberek kiválasztása nem függ többé a programozási nyelvtől vagy az automatizálási szolgáltató (szabadalmaztatott) rendszerétől.

Több mint harminc közvetlen összeköttetési opciót és kommunikációs szabványt kínál, ezzel maximalizálva a rugalmasságot

 

Vagyis a szoftverfejlesztőknek nem kell ismerniük a klasszikus automatizálási nyelveket. A felhasználók az alkalmazásokon keresztül a valós idejű operációs rendszert is konfigurálhatják, telepíthetik saját szoftvereiket és szélesíthetik a funkciók körét.

Ha a ctrlX AUTOMATION ennyire nyitott rendszer, mi a helyzet a biztonsággal?

A ctrlX AUTOMATION a „tervezett biztonság” irányelve mentén készült, és megfelel az IEC 62443 szerinti informatikai biztonsági szabványoknak. A konfigurálható felhasználó-nyilvántartás megakadályozza az adatokhoz és funkciókhoz való illetéktelen hozzáférést. Ezenkívül a rendszerszoftver fokozott védelmet nyújt a kártevőkkel és a trójai vírusokkal szemben, lehetővé teszi a VPN-hálózaton és más biztonságos távoli szolgáltatásokon keresztüli, titkosított adattovábbítást. Az eszközportál pedig arra szolgál, hogy a felhasználók valós időben, digitálisan irányíthassák a ctrlX AUTOMATION intelligens komponenseit, valamint távoli eléréssel installálhassák a biztonsági frissítéseket és az új funkciókat.

Milyen változatok állnak rendelkezésre a termékből?

Kezdésként elsősorban a kezelési és a robotikai alkalmazásokra összpontosítottunk. Erre a célra már korábban elérhetővé tettük a szükséges szoftveres és hardveres komponenseket. Ez azonban csak a kezdet, a következő néhány évben folyamatosan szélesítjük a portfóliót. Rendkívül izgalmas innovációk sora áll előttünk.

Érkezett már bármilyen visszajelzés az ügyfelektől?

A ctrlX AUTOMATION fejlesztésébe már az első lépésektől kezdve bevontuk különféle iparágak felhasználóit. Ezek az ügyfelek már az új platform segítségével dolgoznak. Az ő visszajelzésük rendkívül fontos számunkra, mivel segít valódi, piacképes megoldásokat létrehozni, és ugyanakkor megerősíti, hogy a ctrlX AUTOMATION – és ezáltal mi is – tényleg két lépéssel előrébb, már a jövőben jár.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot: 
 
www.boschrexroth.hu/ctrlx-automation
 
marketing@boschrexroth.hu

 

 

 

Űrtechnológiai központ épül Martonvásáron
A Remred Kft. 10 milliárd forintos befektetésből felépülő technológiai központja komplett kisműholdak és az azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik majd.
Így lehet sikeres a digitális átállás az iparvállalatoknál
Az ipari vállalkozások 94 százaléka szerint a digitális átalakulás nagy hatással lesz a működésükre a következő 2-3 évben, ugyanakkor 55 százalékuk még mindig csak részben felkészült a hatékony digitalizációra.
Új kiberbiztonsági megoldás ipari infrastruktúrák védelmére
Az ABB Ability Cyber Security Workplace (CSWP) megoldása úgy fokozza a kritikus ipari infrastruktúra védelmét, hogy az ABB-től és a harmadik féltől származó biztonsági megoldásokat egyetlen egyszerű, átfogó digitális platformba vonja össze.
Az átláthatatlan vállalati informatika az innovációt is akadályozza
A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat.
Fenntarthatóság az innováción keresztül
A BMW Group jövőképét nem csak a vezetési élmény folyamatos fejlesztése, hanem nagyratörő fenntarthatósági törekvések is meghatározzák. Az autóipari csúcsvállalatnál úgy vélik, mindkét cél elérésének kulcsa az innovációban rejlik.