A GE átveheti az Alstom energiaipari üzletágát
Az amerikai General Electric Co. (GE) megkapta az Európai Bizottság engedélyét az Alstom energiaipari üzletágának átvételéhez bizonyos feltételekkel.

A Bizottság keddi közleménye szerint a GE megvásárolhatja az Alstom erőművi és áramelosztó berendezés üzletágát azzal a feltétellel, hogy az erőművi üzletág nagyteljesítményű (erőművi) gázturbina gyártó részlegét átadja az olasz Ansaldo vállalatnak, amely így a Bizottság szerint megfelelően erős konkurenciát lesz majd képes támasztani a világpiacon.

A főként erőművekben alkalmazott nagyteljesítményű gázturbinák világpiacán a GE az első, az Ansaldo pedig az ötödik legnagyobb szereplő. Az olasz vállalat az Alstom gázturbina aktiváinak átvétele után a harmadik-negyedik legnagyobb piaci szereplővé léphet elő. A második legnagyobb szereplő a piacon a Siemens, a negyedik pedig a Mitsubishi Hitachi Power Systems.

Az Alstom egyéb erőművi (nem gázturbinás) üzletága, áramelosztó hálózati berendezés üzletága, megújítható energia üzletága átvétele ellen Brüsszel nem támasztott kifogást. Margrethe Vestager versenyjogi biztos a döntést bejelentő közleményben hangsúlyozta, hogy az Alstom erőművi gázturbina üzletágának átadása az Ansaldo vállalatnak a garancia arra, hogy az európai fogyasztók és vállalatok továbbra az innováció és a magas technológiai ismeretek haszonélvezői maradjanak.

A vállalatok jelentős részénél hiányzik az adatstratégia
Át kell gondolni az adatmenedzsment stratégiát, hogy profitáljunk az elmúlt évek digitális befektetéseiből – hívja fel a figyelmet „The Data Imperative” felmérésében a KMPG.
Adatvezérelt működés az iparban
Az adat teremti meg a kommunikációt nemcsak a gépek, hanem az emberek és a gépek között is.
Biztonságos felhőalapú adatmegosztás
Az Európai Unió adatvédelmi irányelveivel összhangban létrehozott, biztonságos és átlátható adatmegosztást lehetővé tevő digitális ökoszisztémához, a Gaia-X-hez a SZTAKI révén Magyarország is csatlakozott április végén.
Virtuális magánhálózatok védelme
Alaposan megfizethetünk a digitális világban a másokkal megosztott privát adatainkért: a magánéletünk lehet az ára.
Az iparvállalatok egy része a termelés teljes leállásával is számol
A gázellátás hosszabb ideig tartó zavarai a termelés érezhető csökkenéséhez és következésképpen munkahelyek megszűnéséhez vezetnének - különösen az iparban.