A forróság a számítástechnikai eszközeinket is megviseli
Az egyik legforróbb június után épp egy újabb hőhullám tetőzik hazánkban, ezt nehezen viseli ember és gép egyaránt.

 

A számítástechnikai eszközök túlmelegedés elleni védelme sokat fejlődött az elmúlt években, de aki biztosra akar menni és szüksége van a maximális teljesítményre, jobban jár, ha megfogadja az iPon tippjeit. A számítógépben a processzor, a videokártya, de a nagyteljesítményű RAM modulok, illetve a feszültségszabályozók is jelentős hőt termelnek. Minél több áramot fogyaszt egy gép, annál jelentősebb a hőtermelése is, ez pedig problémákat okozhat.

 


Ma már fizikai kárt nem fog okozni a melegedés a modern eszközökben, ezek megfelelő védelemmel vannak ellátva,


 

szükség esetén visszavesznek a teljesítményből, vagy szélsőséges esetben le is állnak, hogy védjék az áramköreiket. Azonban vannak olyan egyszerű megoldások, melyekkel optimális hőmérsékleten tarthatók a komponensek, így a nyár folyamán is a megszokott teljesítménnyel számolhatunk.

 

 

Az egyik legfontosabb mutató a TDP, azaz a Thermal Design Power (a processzor, vagy a videokártya hőtervező teljesítménye) amit normál esetben (tuning nélkül) a gyári hűtő képes is kezelni. Ehhez azonban az első lépés, hogy a számítógépházban ideális legyen a légmozgás, ne rekedjen meg a levegő. Az iPon adatai szerint a vásárlók elsősorban design alapján választanak házat, jellemzően 20-30 ezer forintot hajlandók költeni. Ezen a szinten az ATX formátumú egységek között nem nagyon van különbség, az ennél drágább házak jellemzően jobb szellőzést, jobb szerelhetőséget és kábelmenedzsmentet biztosítanak, sokszor több hűtőventilátornak fenntartott hellyel rendelkeznek amellett, hogy a zajokat is jobban képesek elnyelni.

Sokkoló mennyiségű por

A léghűtés egyébként a legközkedveltebb megoldás, mely költséghatékony is. A vízhűtés lényegesen drágább, bizonyos esetekben hangosabb is mint az egyszerűbb léghűtés, viszont a hatékonysága elvitathatatlan, ráadásul vizuálisan is jobban mutat, mint a ventilátorok és hatalmas hűtőbordák. Bármelyiket is válasszuk, a hűtés és a hűtendő felület közötti hővezető pasztát rendszeresen érdemes ellenőrizni, néhány évente cserélni, így megtartható a hűtési hatékonyság.

A hűtés másik fontos ellensége a por (és állati szőr), ezért a környezeti adottságok figyelembevételével akár évente többször is érdemes takarítani a számítógép belterét. Az iPon szervizszolgáltatásait ellátó kollégái azt tapasztalják, hogy a tulajdonosokat gyakorta sokkolja a számítógép belsejében megült por mennyisége, vagy az újrapasztázással járó, visszanyert teljesítmény mértéke.

Összességében elmondható, hogy a gyártók által a processzorok mellé csomagolt hűtők overclock nélkül biztosítják az ideális hűtést egy jól szellőző házban, azonban jellemzően hangosabbak a külön megvásárolható, drágább társaiknál. Tuning esetén pedig nem kérdés, hogy le kell cserélni a gyári megoldást.

Ahhoz, hogy a számítógépünk optimálisan üzemelhessen tehát, a következőkre mindenképp oda kell figyelni:

  • válasszunk jól szellőző számítógépházat
  • szereljük fel elegendő ventilátorral, hogy aktiváljuk a légmozgást
  • figyeljünk oda a légáramlásra, tervezzük meg, merről merre akarjuk mozgatni a levegőt
  • ha tuningolni szeretnénk a processzort, a gyári TDP-nél magasabb hőelvezető képességgel rendelkező léghűtőt vagy vízhűtést válasszunk
  • rendszeresen ellenőrizzük a számítógép belsejében a por mennyiségét, takarítsuk vagy takaríttassuk ki
  • pasztázzuk újra a processzort szükség esetén
  • ha nagyteljesítményű memóriamodulokkal szeretnénk dolgozni, válasszunk olyat, amelyik rendelkezik hűtőbordákkal
  • a videókártya választásánál is figyeljünk oda a hűtésre, a tervezés során vegyük figyelembe, hogy a lakásban van-e klíma, vagy extrém körülményeket is ki kell tudni állnia a rendszernek
  • ha a nagy melegben teljesítményvesztést, lassulást tapasztalunk, mindenképp ellenőrizzük a belső hőmérsékleteket
Átadták a Knorr-Bremse budapesti vasúti Szerviz Központját
A 2,5 milliárd forint értékben 4 500 négyzetméteren megvalósult fejlesztésnek köszönhetően több mint 100 partnert szolgálhatnak ki komplex felújítási projektek keretében a magyar szakemberek Európa számos országában.
A rendszer alkalmazkodóképességének nincsenek határai
A Tárgyak Internete (IIOT) lehetővé teszi az individualizált termékek automatikus előállítását – akár egyetlen darabos gyártásban is. Teljesen új értelmet nyer az alkatrészek összeszerelésének folyamata.
A magyarok kedvenc elektromos autója
Hazánkban is egyre népszerűbbek az elektromos autók, köszönhető ez a növekvő környezettudatosságnak, az állami támogatásoknak és a dinamikusan bővülő töltő hálózatnak is.
Miért bízzunk az önvezető autókban?
Nem könnyű átengedni az irányítást egy gépnek, ezért a Bosch mérnökei azon dolgoznak, hogy nyugodt szívvel ülhessünk be az emberi beavatkozást nem igénylő járművekbe.
Elektrotechnikai tervezőszoftver kezdőknek és haladóknak
Megérkezett az új Eplan Platform 2022. Az új verzióval az Eplan az elektrotechnikai tervezés jövőjét mutatja be fókuszban a könnyű kezelhetőséggel.