A digitális korban is hatékony megoldás a PC-alapú automatizálás
Ma már Magyarországon is egyre több vállalatvezető ismeri fel azt, hogy a digitalizáció előbb-utóbb nélkülözhetetlenné válik a folyamatok ipar 4.0 elvek szerinti átszervezésében - mondja Perecz Tamás, a Beckhoff Automation magyarországi leányvállalatának ügyvezetője.

 

– Az elmúlt közel egy évtized legfontosabb megatrendje az iparban a digitalizáció, közkeletű elnevezéssel az ipar 4.0 egyre határozottabb térnyerése. Nemzetközi nagyvállalatként milyen válaszokat adott a Beckhoff az ipar egészét érintő technológiai kihívásokra?

– A digitalizáció eddig csak visszafogott hatással volt a Beckhoff üzleti modelljére, mivel cégünk nem egyszerűen csak követi, hanem meghatározó módon diktálja az integrált ipar fejlődési trendjeit. Az ipar 4.0 hatása azonban termékfilozófiánk tekintetében jelentős. A Beckhoff 1986-ban fejlesztette ki az első PC-alapú vezérlőt, mivel a vállalat alapítója, Hans Beckhoff azt tapasztalta a különböző ipari létesítményekben, hogy nagyon sokféle egyedi és célhardver van, és ezek mindegyike egyedi szoftverrel, illetve egyedi problémákkal rendelkezik.

Rájött arra, hogy egyetlen számítógép felhasználásával a különböző célhardvereket szoftverrel lehetne helyettesíteni, és mivel abban az időben rohamos fejlődésnek indultak a személyi számítógépek, hardverplatformként erre esett a választás. A PC-alapú automatizálás ma is időtálló alapot ad, mivel nagyon rugalmasan igazítható az alkalmazások változó követelményeihez, modularitása és nyitottsága pedig lehetővé teszi az innovatív koncepciók könnyű megvalósítását, továbbá a felhőalapú kommunikáció tekintetében is a legjobb környezet. Termékeinket illetően jelenleg a hangsúly a gépi látás, a precíziós méréstechnika, valamint a felhőalapú szolgáltatások köré helyeződik, de szintén kiemelt téma az IoT és az analitika, valamint az okoseszközök összekapcsolása.

– Tavaly a cég globális árbevétele 19 százalékkal növekedett az előző évihez képest. Minek köszönhető ez a növekedés?

– A 2017-es év világszerte erőteljes fellendülést hozott. A legnagyobb növekedést az ázsiai és a csendes-óceáni térség érte el, ahol Kína a leggyorsabb bővülési ütemmel büszkélkedhet. Emellett Németországra és Európa többi részére is stabil növekedés volt jellemző. A sikeres eredményekhez az új termékek, az értékesítési hálózat bővítése, a megnövelt gyártókapacitások, valamint a Beckhoff ügyfélkörének kiszélesedése egyaránt hozzájárult.

 

Perecz Tamás: Nem csak forgalmunk növekedett, de az ipar számos területén sikerült bemutatkoznunk

 

Németországban több tízezer négyzetméternyi területen újabb gyártólétesítmények épültek, illetve az év végéig további 40 ezer négyzetméteres gyarapodás várható. Nemcsak az ipari PC-gyártás, az I/O modulok gyártása, valamint a nyomtatott áramkörök és az alaplapok gyártása bővült, hanem a hajtástechnikai üzletág fejlesztése érdekében új mechanikai gyártóegységet is épített a Beckhoff a németországi, marktheidenfeldi telephelyén, szervomotorok előállítása céljából.

– Az iparág fejlődési irányának egyik meghatározójaként a Beckhoff szerint melyek lesznek a következő évek legfontosabb trendjei az ipari automatizálás területén?

– Az ipar 4.0 célja a gyártási hatékonyság optimalizálása, amit főként a hálózatba kötött intelligens eszközök (IoT) használatával, valamint a gyártási adatok célirányos elemzésével lehet megvalósítani. Egyre inkább előtérbe kerül az automatizálási technológia (AT) és az információtechnológia (IT) konvergenciája. Az ipar 4.0 megvalósítása érdekében három követelménynek kell teljesülnie: a vállalaton belüli horizontális integrációnak, a hálózatba kapcsolt termelési rendszerek vertikális integrációjának, valamint a termék teljes életciklusán átívelő integrált fejlesztésnek.

A gyártó cégek egyre inkább felismerik a nagy adatmennyiségek (big data) kezelésével járó előnyöket. Például a nagy adathalmazok felhőben történő elemzése lehetővé teszi a megelőző karbantartást, aminek következtében csökkenthető az előre nem tervezett gépi állásidő. Ezenfelül a felhőalapú alakfelismerő, állapot- és energiafelügyeleti alkalmazásokkal szintén növelhető a termelés hatékonysága.

– A sikeres nemzetközi technológiai fejlesztésekből mennyit profitált a hazai leányvállalat?

– Ma már Magyarországon is egyre több vállalatvezető ismeri fel azt, hogy a digitalizáció előbb-utóbb nélkülözhetetlenné válik a folyamatok ipar 4.0 elvek szerinti átszervezésében, bár kétségtelen, hogy jelenleg csak a nagy cégeknél van erre megfelelő pénzügyi és humán erőforrás. Mi készek vagyunk az ehhez szükséges technológiai tudást átadni, és hozzájárulni partnereink sikereihez. Mindehhez biztos alapot nyújt a Beckhoff hazai teljesítménye is.

 

C6017 ultrakompakt ipari PC még több interfészopcióval és egy másodperces szünetmentes tápegységgel

 

Eredmények tekintetében nem csak a forgalomnövekedésünkben bekövetkezett ugrást említhetem, hanem azt is, hogy az ipar számos területén – a folyamatautomatizálási ipar legrangosabb eseményétől kezdve az épületgépészeti, színpadtechnikai, ingatlan- és energetikai konferencián át a mobilfejlesztés legnagyobb hazai fórumáig jó néhány rendezvényen – sikerült bemutatkoznunk. Egy hosszú távú terv részeként tovább erősítettük az oktatási intézményekkel való együttműködésünket.

Idén is támogattuk az Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt, tavasszal részt vettünk a Budapesti Műszaki Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem által szervezett állásbörzéken, és ugyanezen intézmények őszi állásbörzéin is ott leszünk. Visszatérő vendégek leszünk a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett Ipar Napjai rendezvényen. A folyamatos és stabil növekedésnek köszönhetően ismét aktuálissá vált a magyar iroda bővítése, ezért nemcsak létszámban, hanem az iroda területét illetően is növekedtünk, a bővülés részeként pedig egy bemutatóterem kialakítása is folyamatban van.

– A korábbi évekhez hasonlóan idén ősszel is várják Technology Day konferenciájukra az ipari automatizálás legújabb megoldásai iránt érdeklődő szakembereket. Milyen programra számíthatnak a résztvevők szeptember 27-én a budapesti ÖbölHáz Rendezvényközpontban?

– Hazai rendezvényeink legrangosabbja lett az idén szeptember 27-én immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Technology Day konferencia. A program kialakításakor mindig igyekszünk figyelembe venni a korábbi visszajelzéseket, így idén, a Beckhoff technológiai újdonságainak bemutatása mellett, a rendezvény újabb témakörökkel bővül. A résztvevők betekintést nyerhetnek a cég integrált épületautomatizálási és színháztechnikai eszközkészletébe és megoldásaiba, valamint lehetőség nyílik a Beckhoff által kifejlesztett, mára már globálisan elterjedt EtherCAT-technológia lényegének felfedezésére, megértésére és előnyeinek megismerésére is. Ezenfelül a konferenciát vendégelőadók esettanulmányai színesítik, a kiállítótérben pedig izgalmas és interaktív bemutatóalkalmazásokat lehet majd megtekinteni.

Jövőre ismét Electrosub
Az elektronikai iparra fókuszáló üzleti és szakmai fórum már első megrendezésekor bebizonyította létjogosultságát.
Ostrom alatt a vállalati informatika
Valóságos rémálomba csöppentek a vállalati informatikusok az elmúlt hónapokban: a koronavírussal érkező krízishelyzetben az üzletmenet folytonosság és a kiberbiztonság is forró téma lett szinte minden iparágban, a sürgető elvárásoknak pedig szinte lehetetlen megfelelni.
Végzetes lehet az újabb satufék
Villámgyorsan bénította meg a világgazdaságot a koronavírus tavaszi robbanása, a krízis egész szektorokat küldött kényszerpihenőre pillanatok alatt. A sokkhatás nagy tanulsága az volt, hogy bármit is hozzon az őszi-téli időszak, egy újabb leállás vállalkozások milliót teheti tönkre világszerte.
Automatizált sonkagyártás
A tiroli Haimingben található csúcstechnológiájú üzemből évente 5 000 tonna hústermék kerül ki. A Copa-Data Ezüst Partnerének számító ematric gmbh által bevezetett, a zenon szoftverplatformra épülő általános gyárautomatizálási megoldás lehetővé teszi a tradicionális finomságok rendkívül hatékony előállítását.
Digitális tanácsadó gépgyártóknak
Mesterséges intelligenciával és fejlett analitikával, felhőalapú megoldásokkal és automatizálással az ipar szereplői transzparenssé tehetik teljes értékláncukat, így a piac minden hirtelen változására, nemcsak a kihívásokra, hanem a feltáruló üzleti lehetőségekre is azonnal reagálni tudnak.