265nm hullámhosszú UV-C fertőtlenítés
Egy korábbi cikkben kifejtettük az UV sugárzáson alapuló fertőtlenítést. Ezúttal egy speciális hullámhosszú sugárzás használatának különleges előnyeivel szeretnénk megismertetni olvasóinkat: ez az UV-C tartományba eső 265nm-es hullámhossz.

 

A vírusok örökítő anyaga az RNA az UV-C sugárzás jelentős részét elnyeli. Az abszorpció függ a hullámhossztól, sok ismert kórokozó, például az adenovírus és a SARS-CoV-2 (COVID-19) esetében éppen a 265 nm-es körüli tartományban maximális, vagyis ez az a tartomány, ahol a befektetett energia a legnagyobb mértékben hat kettős spirál molekulákra.

Az UVC sugárzás hatása a vírusok örökítő anyagára

Az elnyelt energia roncsolja az örökítő anyagot, a roncsolás által a vírus szaporodás képtelenné válik, ezzel pedig elveszti a fertőző képességét. A tudomány mára széles körben elfogadott álláspontja szerint a fertőzés megelőzéséhez nem kell megölni a kórokozókat (ahhoz jóval nagyobb besugárzott dózisra lenne szükség), elég őket megfosztani az osztódás képességétől. Erre a célra éppen a 265 nm-s sugárzás a legalkalmasabb, melyhez az UV-C ledek biztosítják jelenleg a leghatékonyabb technológiát.

 

 
Az UV-C sugárzó forrásokat a sugárzási teljesítmény, illetve az UV-C spektrum mentén történő eloszlása közösen jellemzi:
 
 
Az ábrán látható egy speciális 265nm hullámhosszú UV-C led és a hagyományos germicidlámpák spektruma. A LEDek spektruma jóval keskenyebb, a kisugárzott teljesítmény nagyrészt a névleges hullámhossz körüli szűk sávban összpontosul. A germicidlámpa széles spektrumának jelentős része egyrészt nem a leghatásosabb tartományba esik, másrészt igen nagy sugárzási teljesítmény esik a 242 nm-es határ alá, ami azért fontos szempont, mert az ebbe a tartományba eső UV-C fény hatására a levegő oxigénmolekulái felbomlanak, majd a keletkezett oxigénatomok más-más oxigénmolekulákkal találkozva ózont képeznek. Az ózon egyfelöl szintén fertőtlenít, viszont jelenléte káros az emberre és minden más életformára, ezért az ilyen lámpák kizárólag zárt térben használhatók, ahol az emberi jelenlét kizárt.
 
Audax Electronics - Egyedi UV-C megoldások
 
Az Amerika-szerte jól ismert LED-es világítástechnikai innovátor és egyedi megoldásfejlesztő Audax Electronics az Endrich GmbH partnereként lépett az európai piacra. Az általuk fejlesztett fényforrások és UV-C sugárzók a kivételesen gyors egyedi mintaszállításnak és sorozatgyártásnak köszönhetően instant piacra lépést tesznek lehetővé a lámpatervezők számára akár látható fényről, akár UV megoldásokról legyen is szó.
 
 
 
 
Az Audax a tervezés és a gyártás teljes folyamatát lefedve a modultervezéstől a legmegfelelőbb LED-ek, optikák és hűtőbordák kiválasztásáig és összeszereléséig, az adott vevő igényeihez leginkább illeszkedő komplexitású megoldást, pár hetes prototípus fejlesztést és gyors sorozatgyártást kínál.
 
UV-C fertőtlenítő modulok
 
Az UV-C technológia fejlődését követve az Audax Electronics a piac legmeghatározóbb nagyteljesítményű UV-C LED gyártójával a Cristal IS-sel karöltve vadonatúj UV-C LED modul portfóliót fejlesztett ki. A széles méret- és teljesítményválaszték változatos alkalmazásokban használhatóak. Számos modul kompatibilis a népszerű LEDiL optikákkal, és Bender+Wirth rögzítő elemekkel.
 
 
 
Tulajdonságok: UV-C, 260-270 nm hullámhossz, akár 2.1% hasznos teljesítmény az UV-C tartományban
 
Alkalmazások: HEPA szűrők, víztisztítók, fertőtlenítés, fertőzés megelőzés
 

Violetta fejlesztő kitt

A Violetta fejlesztő kitt az Audax és a Cristal IS közös terméke, egy instant használható UV-C fertőtlenítő megoldás. Gyors fejlesztést, instant piacra lépést biztosít lámpatest fejlesztők számára. A modulhoz egy megfelelően méretezett hűtőborda, a nagy hatékonyságú UV-C LED-hez illeszkedő lencse és rögzítő kitt tartozik.

 

 

A fejlesztő kitt, illetve az UVC modulok az Endrich GmbH budapesti irodáján keresztül elérhetők a világítótest fejlesztők számára.

 

Cikkünk az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH közreműködésével készült. A megoldásokkal kapcsolatban érdeklődjön az Endrich GmbH budapesti irodájában Veresegyházy Zsolttól.
 
Értékesítési iroda: H-1191 Budapest, Corvin krt. 7-13.
 
E-mail: hungary@endrich.com
 
Web: www.endrich.hu/erdeklodes

 

Az emelkedő energiaárak visszafogják az IT-fejlesztéseket is
A hazai cégek 66 százaléka tervezi csökkenteni informatikai fejlesztéseit az energiaárak jelentős növekedése miatt – derül ki az IVSZ és a Makronóm Intézet közös kutatásából.
Ha számít a jó ár: használt présgépek és FANUC robotok internetes aukción
Sok szerszámgép van a piacon, de csak nagyon kevés kínál olyan kedvező vételi lehetőséget, mint az Intergavel december 15-ig tartó online árverésének tételei.
Digitális archiválás - Van hova fejlődni a magyar cégeknek
Az EDITEL nemrég végzett kutatása azt vizsgálta, hogy a vállalatok körében mennyire elterjedt a digitális archiválás, megbíznak-e a felhőalapú szolgáltatásban, és hogy készek-e elhagyni a papírt, mely fontos szempont a fenntarthatósági célok elérésében is.
A jövő mérnökei oldották meg az új energiavilág kihívásait
A Challenge.ON verseny az új energiavilág kihívásaival várta a villamosmérnök hallgatókat és a pályakezdő mérnököket. A megmérettetésre az ország 10 egyeteméről összesen 36 csapat nevezett be, a döntőbe jutó legjobb 10 csapat nagyszabású eseményen bizonyíthatta tudását.
Rezsicsökkentés házi napelemekkel
Október végén hirtelen befékezett a házi napelem-telepítések hazai piaca. A visszatáplálási lehetőség teljes megszüntetésével sokak leállították, vagy el sem kezdték a beruházásokat, mert a bejelentett változtatással az újonnan belépő háztartások számára a legrosszabb forgatókönyv vált valóra.